aanmelden
Nowsonic Radio Check & Switcher
Recording & Producing 23-12-2014
door:

STUDIO MONITORS & MONITOR CONTROLLER

 

In het vorige nummer ontdekten we twee producten van het Zwitserse merk Nowsonic. En nu hebben we hier alweer twee andere toestellen voor ons staan. Ik moet toegeven dat ze er erg interessant uitzien. De eerste is de Switcher, een controller voor passieve monitors. De tweede heet Radio Check, een actieve monitor voor dichtbij luisteren. Deze laatste voert me terug naar de goede oude tijd. Laten we samen ontdekken!

 

 

SWITCHER

Je hebt waarschijnlijk al wel gemerkt dat professionele studio’s meerdere paren monitors hebben. Dit is niet om indruk te maken op de klant. Er is wel degelijk een nut. Een groot driewegsysteem geeft de muziek weer op groot volume zonder vervorming, en over een groot frequentiebereik. Een klein tweewegsysteem werkt bij een lager volume, maar geeft meer details weer.

Door te wisselen tussen beide systemen kan de mixer veranderingen in toon en balans krijgen en ervoor zorgen dat de mix goed klinkt op alle muziekinstallaties. Maar om te kunnen switchen van het ene naar het andere systeem heb je natuurlijk een goede mixconsole nodig. Er zijn eenvoudige en meer uitgebreide modellen, met soms zeer uiteenlopende prijzen. Nowsonic koos voor eenvoudig en betaalbaar. Met de Switcher ga je eenvoudig van het ene stel monitors naar het andere. Dit passieve systeem is bescheiden van omvang: 17 x 8,5 x 3,7 cm en werd uitgevoerd in een crèmekleur. Het weegt 423 gram op mijn nauwkeurige weegschaal die ik kocht van een dealer in poedersuiker. Een koopje trouwens! Hij moest er blijkbaar snel vanaf.


Op het controlepaneel vinden we slechts twee zaken: een grote draaiknop, van 3,7 cm diameter, die je ook kan indrukken en daarnaast een kleine drukknop met de naam “uitgang 1 - uitgang 2”. Duidelijker kan eigenlijk niet. Aan de achterkant zitten twee mono-ingangen (jack/XLR) en twee stereo-uitgangen. De eerste is een XLR, de tweede een TRS, maar hij accepteert ook asymmetrisch. De werking is erg simpel: je drukt op de kleine knop aan de rechterkant en je kiest daarmee uitgang 1 of 2. Met de grote knop pas je het volume aan.

Het is echter niet mogelijk om relatieve niveaus op te slaan. Wanneer je de grote knop indrukt, mute je het signaal. Dit alles werkt zonder problemen. De dosering van het volume gebeurt zeer geleidelijk. En we hebben, net zoals in Amerikaanse films, het beste tot het laatste gehouden: de Switcher koop je voor slechts €83,49 (incl. BTW). Dat is niet duur, toch?

 

RADIO CHECK

Als “Auratone 5C” je iets zegt, dan ben je niet meer van de jongste. Voor de anderen zal ik het even uitleggen. Een kleine geschiedenisles in geluidstechniek. De Auratone 5C “Super Sound Cube” was een compacte cube luidspreker die we op grote consoles of elders gebruikten. Dit waren breedbandmodellen. Ja, je leest het goed: breedband. Dus één weg. Geen crossover, geen dubbele versterking. De functie van deze kleine luidsprekers was om het geluid van kleine thuisluidsprekertjes na te bootsen, de speakertjes die je vindt in kleine radio’s of tv’s. Ze zijn geleidelijk (maar niet volledig) verdwenen toen de Yamaha NS-10 werd gelanceerd. De NS-10 was een tweewegsysteem en dus niet erg vergelijkbaar. En nu komt Nowsonic met de Radio Check die niet alleen doet wat de oorspronkelijk Auratone doet, maar er ook nog eens erg gelijkend uitziet. De kubusvorm is quasi identiek. Maar hij ziet er niet zo lelijk uit als de originele Auratone: een soort van donker imitatiehout. Het was misschien echt hout, maar het was zo lelijk dat het ook wel nephout kon zijn. De Radio Check is eigenlijk erg mooi met zijn crèmekleurige lak. Ze zijn gemaakt in China waar schilderen een echte specialiteit is. Zelfs Chinese eenden zijn gelakt. Ze weten dus waarover ze het hebben, die Chinezen.


De topluidspreker is zwart met een centrale cone. Vier zeskantige schroeven houden het 5 inch memraan vast. De speaker weeg 3,55 kg en meet 16,5 x 16,5 x 20,6 cm. In de rechterbenedenhoek staat het kleine “N”-logo (wat natuurlijk staat voor Nowsonic). Op de achterkant staat in gestilleerd metaal een grote N. Misschien doet die ook dienst als koeling… dat staat niet vermeld in de handleiding. De aansluitingen en knoppen zitten allemaal aan de rechterkant. De ingang is XLR/jack. De ingang accepteert TRS of een asymmetrische jack. Een schakelaar “ground lift” neemt de massa weg indien deze voor brom zorgt. Verder zien we de on/off-switch en de volumeregelaar. Tot slot vinden we de aansluiting voor de externe voeding. De crèmekleurige voeding ziet er prachtig uit, maar zorgt natuurlijk voor extra rommel op de vloer van de studio. Onderaan de speaker vinden we een neopreen pad van 7 mm dikte die uiteraard de akoestiek bevordert, maar ook nog eens als anti-slip werkt. Goed gevonden!Onderaan zit ook een gat met schroefdraad waarmee je de speaker op het statief kan plaatsen. Het is alleen jammer dat dit van plastic is gemaakt.
Deze speakers zijn uiteraard zeer eenvoudig in gebruik. De aansluiting gebeurt makkelijk. Je moet ervoor zorgen dat het volume aan beide kanten gelijk is. De eerste keer dat je ze hoort, verrast het geluid je, net als bij de Auratone destijds. Het doet denken aan “Hallo Londen” uit oude oorlogsfilms. Maar laten we eens verder kijken. Deze speakers worden niet gebruikt om een mix te maken. Ze zijn een aanvullend hulpmiddel om de mix eens door één of twee kanalen te horen. Als je twijfelt of het geluidsniveau van een stem of een kick, luister eens door deze speaker en je twijfelt nog meer. Als je weet hoeveel tijd je soms spendeert aan de vocale tracks, met alle ingewikkelde omwegen vandien (gaan luisteren in de kamer ernaast en zo), dan is de Radio Check meer dan de moeite waard om in huis te halen.
Verrassend is dat je een serieus volume kan produceren terwijl je toch dezelfde definitie in de mids behoudt. Daar blinken deze speakers in uit. OK, deze luidsprekers zal je niet continu gebruiken, maar ze hebben zeker hun nut. Ik kan deze Nowsonic Radio Check, die €240,79 (incl. BTW) kost, alleen maar aanraden.

 

BESLUIT

We kunnen besluiten met te zeggen dat Nowsonic geen fabrikant is die zomaar op de trends en rages van het moment springt, maar echt nuttige producten voor muziekproductie op de markt brengt. En dit tegen zeer betaalbare en redelijke prijzen. Als je de kans hebt om de Radio Check eens te testen, begrijp je onmiddellijk welke meerwaarde hij kan hebben voor je mix. De Switcher is er voor iedereen die van het ene monitorsysteem op het andere wil overschakelen, zonder daarvoor diep in de portemonnee te moeten graven.