aanmelden
Nowsonic Hexacon & PowerPlant
Recording & Producing 27-11-2014
door:

HEADPHONE AMPLIFIER & POWER SUPPLY/CONDITIONER

 

In onze “recording & producing” rubriek is Nowsonic nog een onbekend merk. Ik krijg net de eerste twee toestellen binnen om te testen, en er zal nog meer studio- of podiumapparatuur volgen. Ik begin met een hoofdtelefoonversterker en een voedingscontroller en -verdeler.

 

 

HEXACON

Laten we beginnen met de hoofdtelefoonversterker die luistert naar de naam Hexacon. Hij heeft zes afzonderlijke kanalen. Het is een rackmodule van 19 inch, en één hoog. Hij is aan de zware kant (iets meer dan 3 kilogram) en de crémekleurige voorkant zit vol met draaiknoppen: 25 in totaal. Daar moeten we nog 12 switches aan toevoegen die instaan voor de spanning. Er zijn zes jackuitgangen en één jackingang. De achterkant is ook goed voorzien. Naast de traditionele IEC- aansluiting zijn er twee XLR in- en uitgangen die elk ook nog vergezeld worden van een jackaansluiting. Verder zijn er zes AUX-in en zes AUX-out (enkel jack). Je loopt zeker niet het gevaar om te weinig in- of uitgangen te hebben.
Als je je afvraagt waarom er zoveel draaiknoppen aan de voorkant zitten: dat is omdat er zes kanalen zijn. Elk kanaal heeft vier knoppen, twee schakelaars en een hoofdtelefoonuitgang. Voeg daarbij de jackingang “direct in” en een verticale ledmeter van acht diodes. Onder elk kanaal vinden we diezelfde ledmeter, maar hier zijn ze horizontaal geplaatst. De bediening is erg eenvoudig en de meertalige handleiding (Duits, Engels, Frans, Spaans, Pools) zet je meteen op weg met dit nieuwe apparaat. Het signaal dat naar de hoofdtelefoons moet, komt binnen via de “main input” aan de achterzijde. Het totale volume wordt aangepast via de knop “master volume”. Vervolgens heeft elk kanaal (alle zes dus) twee EQ-regelaars (laag en hoog, 100HZ en 10 kHz), een balans, en tenslotte een individuele regelaar. Afgezien van de volumeknop hebben alle knoppen een voelbare weerstand in het midden. Dat is goed, want het vergemakkelijkt een fijne afregeling.
De balansregeling vervult trouwens een verschillende functie naargelang de AUX-in aan de achterzijde is aangesloten of niet. Als hij niet is aangesloten, fungeert hij als een klassieke links/rechtsregeling. Als die wel is aangesloten, kan je deze knop gebruiken om de mix tussen de AUX- en de main-ingang te regelen. De switches “mono L” en “mono R” bieden verschillende mogelijkheden: wanneer geen van beide is ingedrukt, krijgt de hoofdtelefoon een conventioneel stereosignaal. Als één van beide wordt ingedrukt (hij licht dan rood op), wordt het betreffende kanaal gedempt. De hoofdtelefoon krijgt dan aan beide kanten exact hetzelfde signaal, mono dus. Als beide schakelaars worden ingedrukt, worden beide kanten van het stereosignaal samengebracht aan elke kant.
De twee uitgangen op de achterkant dienen om het signaal door te sturen naar een andere hoofdtelefoonversterker, voor het geval je ooit niet zou toekomen met zes kanalen. Je ziet het, Nowsonic heeft echt overal aan gedacht.
Wat de geluidskwaliteit betreft, de EQ doet zijn werk goed. De hoge frequenties lijken misschien een beetje aan de agressieve kant, maar dit verhoogt wel de duidelijkheid. En dat is toch net de bedoeling. We zoeken hier niet naar een hifigeluid, maar we willen de muzikant of zanger helpen om hem zo goed mogelijk te laten klinken. De bassen zullen zeker bij drummers in de smaak vallen, je hoeft niet veel aan de EQ te doen om de kick duidelijk te laten knallen. Ik heb zes hoofdtelefoons gebruikt, van zes verschillende merken en verschillende impendanties. Geen enkel vermogensprobleem te bespeuren. Wat me wel opviel: na een tijdje werd het toestel aan de onderkant behoorlijk warm, daar waar de voeding zit. Je moet dus voor voldoende verluchting zorgen wanneer je hem in een rack plaatst. De hoofdtelefoonversterker is heel compleet, solide en goed ontworpen. Hij lijkt robuuster dan veel modellen van de concurrentie. Hij heeft heel wat mogelijkheden in huis: zes monitorkanalen tegelijk! Deze Hexacon is van jou voor €240,79 incl. BTW. En hij is elke Euro waard!

 

 

POWERPLANT

Nu even iets anders. Een mooi crèmekleurig toestel met de al even mooie naam “PowerPlant”. Dit is een voeding en spanningsregelaar voor in je rack, met tien stopcontacten. Je kan hem beschouwen als een uitgebreide verdeelstekker. Maar! Hij verdeelt niet enkel stroom, hij controleert de boel ook. Als je nog nooit je elektrische lijn hebt getest, dan moet je dat zeker eens proberen. Het is meer dan waarschijnlijk dat de spanning voortdurend fluctueert. Een beetje meer, een beetje minder. Het is normaal dat dat zo’n 10 Volt schommelt: tussen 225 en 235 Volt.
Dat is niet ideaal, zeker niet voor je dure audio-apparatuur waarvan de levensduur korter wordt door deze schommelingen. De PowerPlant van Nowsonic heeft daarvoor een oplossing. Hij biedt een mooie egale spanning via de tien stopcontacten. De spanning aan de ingang van de PowerPlant mag varieren tussen 170 en 260 Volt, hij zal altijd netjes 230 Volt afleveren. Dit kan ook nuttig zijn in de studio of in live-situaties. Daar zie je soms spanningen om bang van te worden. Ik heb ooit eens 210 Volt gemeten op een ingang.
De PowerPlant is een rackmodule met twee IEC-uigangen aan de voorkant en acht aan de achterkant. De on-offswitch zit in de buurt van het centrale scherm. Aan de rechterkant zit een USB-poort waarmee je toestellen kan voeden via USB. Nog aan de rechterkant zien we een uitschuifbare buis met ledverlichting (vijf diodes) om je rack bij te lichten. Er is zelfs een dimmer voorzien om het licht te regelen. Het voordeel van leds is dat deze weinig warmte produceren. Je kan dus zien wat je doet zonder dat het geheel te warm wordt. Aan de achterkant vinden we naast de net genoemde IEC-aansluitingen een aarding. Deze kan je verbinden met je toestellen om brom te vermijden.
Wanneer je de PowerPlant aanzet, springt de verlichting aan in drie stappen, wat staat voor drie zones. Zone 1 is de “digital filter”. Deze dient om digitale toestellen (computers, schermen,…) op aan te sluiten. Een multilevel filter zal elke achtergrondnoise wegfilteren. Zone 2 is de “analoge filter” en is uiteraard bedoeld voor analoge toestellen. Ook hier zit een filter om bijgeluiden weg te werken. De derde zone heet “high power”. Deze heeft het hoogst beschikbare vermogen. Acht versterkers, in plaats van vijf. Versterkers of andere high energy toestellen kunnen hierop worden aangesloten. Deze laatste zone licht pas zes seconden naar de eerste twee zones op. Wanneer de IEC-aansluitingen aan de achterkant worden gebruikt, lichten aan de voorkant op het centrale scherm ledlampjes op.
Dit scherm geeft ook nog andere informatie, zoals bijvoorbeeld de ingangsspanning in grote en makkelijk leesbare cijfers. We vinden hier ook het “wiring on” lampje dat aangeeft dat de PowerPlant is aangesloten op een stopcontact en aanstaat. De “Breaker Open” geeft aan dat de stroomonderbreker van 10 Ampère is ingeschakeld. Je moet het toestel uitzetten om de stroomonderbreker te resetten. Het laatste ledje geeft een mogelijk spanningsprobleem aan. Bijvoorbeeld wanneer het buiten het toegestane bereik valt (170 - 260 Volt). In dat geval is het beter om alles uit te zetten en de elektricien te bellen.
Dit toestel is zeer goed ontworpen. Je kan het gebruiken in de studio of op concerten. Het zorgt ervoor dat je een evenwichtige voeding hebt voor je toestellen. En als bonus krijg je er rackverlichting bovenop. De PowerPlant koop je voor €240,79 incl. BTW. Dat is iets meer dan een verdeelstekker die je koopt in de winkel op de hoek. Wees je er wel van bewust dat hij zorgt voor een langere levensduur van je dure apparatuur. Dus wat je meer betaald, is zeker een goede investering.

 

Tot slot nog dit. Ik ben aangenaam verrast door dit nieuwe merk. We zullen het er in de toekomst wellicht nog over hebben. Het biedt handige toestellen tegen een redelijke prijs. En dit zonder te proberen de goedkoopste te zijn, want dan word je toch maar teleurgesteld door de kwaliteit. Iets zegt me dat dit merk een mooie toekomst wacht.