aanmelden
Nord Piano 3
Stagepiano
Keyboard Instruments 01-12-2016
Sinds de eerste Nord Piano uit 2010 is dit model uit de Zweedse Clavia-fabriek behoorlijk aangekleed en opgeleukt. We kregen een Piano 3 om uit te proberen, waarvan vooral het klavier opvallend anders is dan dat van de voorgangers.

door: Alex Buurman

 

Het klavier van de Nord Piano 3 (€ 2699,-) is een Fatar toetsenbord. Net als zoveel andere fabrikanten van synths, digitale huiskamerpiano’s en stagepiano’s betrekt Nord zijn klavier van deze Italiaanse fabrikant. Eenmaal in de Clavia-fabriek krijgen de klavieren echter een speciale behandeling in de vorm van een minutieuze kalibratieronde voor een gegarandeerd uitgebalanceerdere respons over het gehele bereik van het klavier. Ook is het niet zomaar een klavier, want een toetsaanslag wordt op drie niveaus gedetecteerd en gemeten. Dat betekent bijvoorbeeld dat het klavier ook kan ‘zien’ wanneer een toets voorafgaand aan het opnieuw aanslaan niet helemaal in de beginpositie terugkeert. Bij snel repeterende toetsaanslagen krijgt de elektronica dus de kans om een andere sample of instelling tevoorschijn te toveren in plaats van alsmaar dezelfde sample aan te spreken.

Sowieso reageert de Piano 3 buitengewoon accuraat op spel met heel verschillende dynamiek; opvallend plezierig. De keerzijde hiervan is dat de dynamiek die je wel hoort en voelt als je het geluid van de Piano 3 zelf bespeelt, niet volledig via midi of usb kan worden doorgegeven aan een externe geluidsmodule of computer om de doodeenvoudige reden dat het midiprotocol hier niet voor is toegerust.

 

Eitje

Had de eerste Nord Piano nog geen splits en layers, en noemden we ’m destijds dan ook ‘uitgekleed’; de latere generaties – de 2 en de huidige 3 – hebben dat wel. Je kunt de pianosectie aanvullen met een synth/sample-sectie. In beide secties kun je de samples vervangen door samples die je zelf hebt gemaakt, of door samples uit de Nord library. De Nord Piano 3 wordt geleverd met drie dvd’s van deze Nord library, dus als je niet tevreden bent met wat er in je Nord Piano 3 zit (bijvoorbeeld te weinig Hammond-achtige sounds), dan is daar van alles aan te doen. Het sobere gevoel dat we indertijd hadden bij de eerste Nord Piano is volstrekt verdwenen.

Over het splitpunt: je kunt dit vlak boven het klavier zien zitten aan de hand van zeven groene led-jes. Erg handig, maar het betekent ook dat je het splitpunt niet vrijelijk kunt instellen. Je hebt de keuze uit C3, F3, C4, F4, C5, F5 en C6. Voor de doelgroep (de min of meer die hard-pianisten) is deze versimpeling waarschijnlijk geen probleem – integendeel – en het zijn natuurlijk ook maar twee zones, waardoor je toch al niet zo snel vastloopt. Het activeren en instellen van de split is het spreekwoordelijke eitje, en kun je doen zonder diep in menu’s te duiken.

 

Rijk

Bij de Piano 3 krijg je een luxueuze pedalenunit met drie pedalen, waarvan het middelste, het sostenutopedaal, ook apart kan worden toegekend aan de sustainfunctie van de synthsectie. Zo krijg je aparte sustainpedalen voor de twee zones op je klavier. Ook kun je met specifieke knoppen op het bedieningspaneel in beide secties apart het sustain- en/of volumepedaal aan- en uitzetten. Sowieso zijn er speciale knoppen om de secties zelf uit of aan te schakelen. De stereo-uitgang kun je als zodanig gebruiken, maar in een handomdraai verander je dit in ‘links voor piano’ en ‘rechts voor de synth’. Dit soort superhandige bedieningsfuncties maakt de Piano 3 tot een droom van bedieningsgemak.

Goed beschouwd is er verhoudingsgewijs heel veel in te stellen, en als je naar een specifieke functie zoekt, heb je ’m heel snel gevonden, maar als je alle programmeerbaarheid naast je neer wilt leggen en volledig handmatig wilt gaan, is dat ook geen enkel probleem; integendeel.

De piano- en de synthsectie zijn beide in capaciteit verdubbeld ten opzichte van de Nord Piano 2, en herbergen nu respectievelijk 1GB en 256MB. De Piano 3 heeft een oled in plaats van een lcd, die veel meer en veel duidelijker informatie biedt. De effectsectie laat zich nu besturen met de pedalen die je op de Piano 3 kunt aansluiten. Al met al misschien geen directe redenen om te switchen van een Piano 2 naar een Piano 3, maar meer dan genoeg om de Piano 3 op zich een heel rijk gevoel te laten uitstralen. Dit wordt overigens niet in de laatste plaats veroorzaakt door de geweldige respons van het klavier. Normaal heb ik niet zo’n moeite met overschakelen van een klavier waarvan je de interne sounds bespeelt naar gelijkwaardige sounds in de computer, maar switchen van de Piano 3 naar een softwarepiano is een bijna ontluisterende ervaring.

 

Linksom of rechtsom

De sounds zijn uitmuntend. De akoestische piano’s waren al geweldig en er zitten e-piano’s in waarmee je écht voor de dag kunt komen. De onontbeerlijke Rhodes is er in alle soorten en maten en gaat van grommend en afgetrapt tot mooi bel-achtig in nieuwstaat. Er zijn twee Wurlitzers die enorm baat hebben bij de uitstekend amp-simulaties in de effectsectie. De Grand Lady D, zes jaar geleden al mijn favoriet, is een majestueuze vleugel, maar sowieso is het moeilijk te kiezen uit de vleugels in de Piano 3, omdat ze allemáál heel goed zijn. Wel zijn de pedaalbijgeluiden bij sommige sounds in mijn optiek wat overtrokken.

In de synthsectie vind je erg veel akoestische orkestgeluiden en natuurlijks veel brede strings om te dubbelen met de pianogeluiden. Het palet aan sounds in deze sectie is verder erg breed en met weer zo’n slimme Nord-vondst, één knop waarmee je linksom de Decay en rechtsom de Release regelt, gecombineerd met een Attack-knop, kun je de sounds naar je hand zetten. Ik zocht daarbij wel tevergeefs naar een knop voor de cutoff-frequentie van het filter en je moet er wel rekening mee houden dat de synthsectie maar 15-stemmig polyfoon is.

 

Conclusie

Ondanks de bijna overweldigende kwaliteit die de Nord Piano 3 op alle gebied uitstraalt, vind ik de prijs toch wel heel straf. Dat betekent dat de Piano 3 eigenlijk alleen maar voor mensen bestemd is die niet wakker liggen van dit soort bedragen, of zo veel en zo goed betaald spelen dat deze stagepiano zich snel terugverdient. Kun je jezelf echter over deze barrière heen zetten, dan word je vanzelf een gelukkige eigenaar; dat staat buiten kijf. Als je héél hoge eisen stelt aan met name bespeelbaarheid en pianosounds, kun je met geen mogelijkheid om de Piano 3 heen.

 

 

HET OORDEEL

+ • heerlijk klavier

• geweldige respons op het klavier

• uitmuntende pianosounds

• buitengewoon doordachte bediening

 

– • bijgeluiden soms wat overtrokken

• synthsectie slechts 15-stemmig polyfoon

• prijs