aanmelden
Sakae Almighty Birch
Acoustic Drums
Drums & Percussion 19-01-2017
Sakae is de fabriek die tot enkele jaren geleden Yamaha’s drums bouwde. De Almighty Birch is Sakae’s geüpdate versie van de fameuze Recording Custom. We waren reuze benieuwd naar het resultaat!

door: Dennis Boxem

Het verhaal is al meerdere keren verteld, maar mocht je het gemist hebben: het kleine fabriekje in Osaka maakte dik 45 jaar lang de trommels met de drie stemvorken erop. Yamaha opende echter een eigen fabriek in China, en dat maakte het voor Sakae mogelijk om onder eigen naam de wereld te gaan veroveren.

Sakae blijft met de Almighty Birch eigenlijk dichter bij de originele Recording Custom Yamaha zelf met haar onlangs gelanceerd nieuwe Recording Custom set. Het belangrijkste verschil zit ’m al in de gebruikte houtsoort. Yamaha schakelde voor de nieuwe set over naar Amerikaans berken, terwijl Sakae hetzelfde Japanse Hokkaido berkenhout van de originele Recording Custom gebruikt

 

Japans correct

Sakae blijft in het promotiemateriaal voor de nieuwe set overigens uiterst Japans correct. Het merk verwijst zelf nergens naar Yamaha, en ook de naam Recording Custom wordt nergens gebruikt. Als je echter de oude sets kent en je kijkt naar de Almighty Birch, dan zijn de overeenkomsten onmiskenbaar.

Sakae levert de Almighty Birch alleen als ketelset of losse drums, dus zonder standaards of pedalen. De prijs voor de Almighty Birch is vergelijkbaar met wat Yamaha voor de Recording Custom vraagt en is dus behoorlijk pittig. De set is echter het bedrag dubbel en dwars waard.
Net als bij de meeste high-end drums is er bij de Almighty Birch een ruime keus aan losse drums en finishes, waarbij je niet alleen kunt kiezen tussen verschillende diameters maar ook uit verschillende keteldieptes. De testset bestaat uit een 22”x18” bassdrum, 10”x7” en 12”x8” toms, een 16”x14” floortom en een 14”x6½” snaredrum.
De set is afgewerkt in de kleur Blood, die opvallende gelijkenis vertoond met het Wine Red van de oude Yamaha Recording Custom. De binnenkant van de ketel is ook voorzien van een donkerbruine laklaag, wat je ook weer herkent van... Nou ja, het punt is wel gemaakt.

 

Acht

De ketelconstructie van de Almighty Birch wijkt ietsje af van het origineel. De toms zijn net als de Recording Custom opgebouwd uit zes laagjes, maar floortoms hebben er zeven en de bassdrum zelfs acht. Daarmee heeft de Sakae Almighty Birch een progressieve keteldikte. Hoe groter de diameter, hoe dikker de ketel. Er zijn meer drumbouwers die dit principe toepassen. Het idee is dat je zo de ketels verhoudingsgewijs dichter bij elkaar brengt, zodat de set meer als een geheel gaat klinken.

De afwerking van de ketels is zoals we inmiddels van Sakae mogen verwachten: vlekkeloos. Lichtreflecties in de lak geven geen enkele vertekening: de laklaag is dus echt spiegelglad gepolijst. Op de superstrakke en messcherpe draagranden zie je nog niet het kleinste splintertje of braampje zitten en het gebruikte hout heeft geen enkele oneffenheid of verkleuring, Een tien met de griffel!

 

Simpel

De spanranden op de toms en snaredrums zijn van de 2,3 millimeter dikke geperste variant. Die geven een mooi gebalanceerd stemgedrag en een prima open klank. Het geïsoleerde ophangsysteem van de toms is een flinke verbetering ten opzichte van Yamaha’s Yess ophanging.
Sakae heeft een simpele maar doeltreffende manier om de tomophanging te isoleren. Twee spanbokken op iedere tom hebben een wat afwijkende vorm, waardoor er aan de buitenkant een platte strip metaal op is te monteren. Aan die strip metaal hebben de Japanners vervolgens de tomrozet gemonteerd. Die twee afwijkende spanbokken en de geïsoleerde ophanging zijn gemonteerd aan de onderkant van iedere trommel, waardoor je aan de bovenkant gewoon een normale spanrand hebt met alle ruimte van dien. Dat is heel prettig, want bij moderne drumkits zit de geïsoleerde ophanging in de weg als de geluidsman bijvoorbeeld een microfoonklemmetje wil monteren. Bij Sakae heb je daar dus geen last van.

Klank
Dan maar eens naar de klank. Wie achter de originele Recording Custom heeft gezeten mag zich bij de Almighty Birch verheugen op een feest van herkenning. De toms zijn punchy, helder en lekker vettig. De respons heeft hetzelfde, wat stugge karakter en de sustain is vol maar beheerst. Het stembereik is groots: met een set enkellaags gecoate vellen laten de trommels zich verleiden tot jazzy hoog en net zo makkelijk tot bulderend laag zonder dat je ook maar een fractie aan karakter inlevert. Met een set dubbellaags transparante vellen is de Almighty een heerlijke pop- en rockkit. De trommels hebben geen enkele demping nodig en klinken beheerst, stevig en vet.

 

Luchtgaten

De bassdrum is zoals gezegd een fractie dikker dan de originele Recording Custom bass, maar Sakae veranderde nog iets. Rond het voorvel zitten namelijk vier vrij forse luchtgaten die bij een dicht voorvel de respons van de klopper iets temperen zonder dat je aan sound lijkt in te leveren. Dat werkt bijzonder goed, want de testset is met een dicht voorvel en zonder extra vorm van demping heel makkelijk te controleren. Een 22”x18” laat zich natuurlijk niet echt verleiden tot jazzy hoog, maar een mooie ronde toon is er zonder problemen uit te halen. De klopper behoudt daarbij wel de kenmerkende bounce die je bij een dicht voorvel krijgt, maar tegelijkertijd is de klopper ook makkelijk in het slagvel te drukken zonder dat je daarbij door gestuiter extra nootjes krijgt.

Met het voorvel strak en het slagvel vingervast krijg je vervolgens een moddervette, drukkende dreun die zonder enige vorm van extra demping zo in de studio kan worden gebruikt.

Snaredrums zijn over het algemeen de dikste trommels binnen de drumkit, maar Sakae wijkt daar bij de Almighty Birch vanaf. De 14”x6½” snare bij de testset heeft namelijk maar zes laagjes en is daarmee net zo dik als de toms. Als je hem bespeelt, is die beslissing heel begrijpelijk, want de trommel is messcherp en heel beheerst. Met een dikkere ketel zou de klank alleen maar scherper en dunner zijn geworden, en nu heb je precies de goede verhouding tussen een snelle respons, een puntige attack en nét een sprankje aan sustain.
De 14”x6½” werkt goed bij een extreem lage velspanning. Dan geeft hij een mooie en duwend lage klap. Zodra je iets hoger stemt, raakt hij een beetje uit balans, maar vanaf een medium stemming zijn alle boven- en ondertonen weer keurig onder controle. Rimshots zijn vlijmscherp en gecontroleerd. Je krijgt wel de extra druk op je oren, zonder de kenmerkende meterslange jank. Rimclicks zijn vol en puntig.
Een eervolle vermelding krijgt het Sakae snarenmechaniek, dat een van de mooist lopende en soepele mechaniekjes is die er momenteel op de markt zijn. Eenvoudig maar doeltreffend.

 

Kortom

De vergelijking is door deze hele test al getrokken. Je kunt er simpelweg niet om heen dat de Sakae Almighty Birch niets anders is dan de Recording Custom in een nieuw, subtiel aangepast jasje. Eigenlijk valt er ook niets anders te verwachten van de fabriek die de set in eerste instantie ook ontwikkelde. De Almighty Birch is gemaakt van hetzelfde hout, gemaakt met dezelfde technieken en gereedschap, en gemaakt door dezelfde handen die het originéél maakten. Er staat misschien een andere naam op, maar de afkomst is onmiskenbaar.

 

DE FEITEN

Testset:

• 22”x18” bassdrum

• 10”x7” tom

• 12”x8” tom

• 16”x14” floortom

• prijs: € 3.545,-

• 14”x6½” snaredrum

• prijs: € 719,-



HET OORDEEL

+    • gecontroleerde sound

• groots stembereik

• vlekkeloze afwerking

 

-    • geen