aanmelden
Mapex Storm
Acoustic Drums
Drums & Percussion 12-10-2016
Ook met een beperkt budget kun je tegenwoordig uit vele drumkits kiezen. De grote merken vinden het een sport om zo veel mogelijk features voor zo weinig mogelijk geld te bieden. Mapex zet z’n beste beentje voor met de nieuwe Storm-serie.
door: Dennis Boxem

Mapex is van oudsher een sterk merk op het gebied van betaalbaarder drums. De kwaliteitscontrole in de Chinese fabriek is erg streng, en de apparatuur waarmee de goedkopere drums worden gemaakt is gelijk aan die van de professionele Mapex drums. Dat betaalt zich terug in sets die keurig zijn afgewerkt en goed in elkaar zijn gezet. Dat is bij de nieuwe Storm sets niet anders.
De Mapex Storm uit deze test is een zogenaamde fusionset-up met een 22” bassdrum, 10” en 12” toms, een 14” floortom, en een opvallend ondiep uitgevallen 14”x5” snaredrum. De set is afgewerkt met een strakke Ebony Blue Grain bekleding die op het eerste gezicht op een bijzondere houtfineer lijkt, maar bij nadere inspectie toch echt gewoon van kunststof is.

Geïsoleerde ophanging ontbreekt bij deze set; de tomrozetten zitten direct op de ketel geschroefd. Dat hoor je terug in de klank, want de toms klinken als je aan de tomrozet hangt korter dan wanneer je de ketel bij de spanrand vasthoudt en bespeelt. De floortom heeft massieve rubberen doppen in plaats van de geveerde doppen die je bij de duurdere Mapex sets tegenkomt. Ook hier is er een duidelijk verschil hoorbaar. In deze prijsklasse zijn geïsoleerde ophangbeugels niet heel gangbaar, maar je ziet ze wel steeds vaker.

 

Nette score

De toms van de Storm zijn gemaakt van negen laagjes populierenhout. Het hout is mooi egaal van kleur en er zitten nergens knoesten of verkleuringen in. De ketels zelf zijn keurig afgewerkt; vrij van splinters, met messcherp aangezette draagranden. Op twee plekken in de set is er een klein kiertje in de ketel te ontdekken, maar in beide gevallen was dat keurig opgevuld, en dat is in deze prijsklasse een heel nette score.
Net als bij de duurdere Mapex drumkits zit het snijpunt van de draagrand iets meer naar het midden van de ketel; daardoor passen de vellen goed en makkelijk. Zeker bij de in deze prijsklasse gangbare Chinese Remo vellen is dat heel prettig, want die hebben nogal eens een afwijkende diameter. Bij sommige merken moet je dan even wat geweld gebruiken om het vel netjes op de draagrand te krijgen, maar dat is bij de Storm niet nodig.

Speelruimte
De toms en snaredrums van de Storm zijn voorzien van Remo UX vellen, de Chinese variant van de enkellaags Ambassador. Op de toms zit een transparante versie, op de snaredrum een gecoate. Deze vellen zijn iets ronder en warmer van toon dan de Taiwanese Remo UT vellen, maar ze slijten naar verhouding iets sneller. De professionele Amerikaanse Remo Ambassador is natuurlijk op alle punten beter: zowel qua klank, als stemgedrag als levensduur.

Het stembereik van de toms is met de UX vellen heel behoorlijk.. Vanaf een medium-lage stemming krijg je al een ronde en puntige toon met redelijk wat grommend laag. Stem je hoger, dan blijkt de Storm een prima jazzsound in huis te hebben: volrond en lekker droog. De spreiding tussen de twee toms en de floortom is prima. Van 10” naar 12” en van 12” naar 14” heb je mooie intervallen die aardig wat speelruimte bieden. Kies naar wens voor een duidelijk gebalanceerde klank, een wat grotere nadruk op het hoog, of juist een wat meer low-end klank. Met een beetje oefening in stemmen kan het allemaal.

 

Laag en wollig

De bassdrum klinkt lekker laag en wollig. De Storm wordt geleverd met twee enkellaags vellen met ingebouwde dempring: de Chinese variant van Remo’s Powerstroke 3. Als je verder geen demping in de ketel legt, krijg je een volle en wat ronde toon die je kunt dempen door je klopper in het slagvel te drukken. Met een iets hogere stemming kun je de klank nog redelijk richting een zingende bigbandtoon krijgen. Wil je wat meer attack uit de klank halen, dan biedt een klein luchtgat langs de rand van het voorvel uitkomst. Met een handdoek tegen het slagvel breng je de klank vervolgens terug naar een dikke vette popdreun.

De bassdrum heeft keurig afgewerkte houten spanranden die met acht spanklauwen op hun plek worden gehouden. Ook in deze prijsklasse behoren de ouderwetse metalen spanranden dus tot het verleden. De bassdrumpoten zijn ruim verstelbaar en lekker solide. De rubberen doppen zijn aan de harde kant, wat op een gladde vloer net even te weinig houvast biedt. Op een kleedje blijven ze echter prima staan. Heb je een hele zware rechtervoet, dan kun je de doppen ook omhoog draaien om een paar messcherpe stalen sporen tevoorschijn te toveren.

Nuances

De snaredrum van de Storm is een 14”x5” die zoals gezegd opvallend ondiep uitgevallen. Het is bijna een echte piccolo dus. Deze snare heeft een beetje moeite met het UX vel, want bij een lage velspanning moet je toch flink bij dempen om alle bijklanken onder controle te houden. Vanaf een medium-hoge stemming krijg je een lekker venijnige klank met een stevig jankende aanslag. Bij een hoge stemming verandert die klank in een droge en überfunky pop, die lekker door het bandgeluid snijdt. De respons van de snarenmat is over het hele stembereik heel goed. De kleinste aanraking wordt meteen vertaald in een lekkere raspende snarenklank en alle nuances worden keurig vertaald.

Snaredrumvellen gaan over het algemeen minder lang mee dan tomvellen en dan is het goed om te weten dat je met zo’n professionele Amerikaanse Ambassador ineens veel meer klank uit de Storm snaredrum krijgt. Het stembereik wordt ineens een stuk groter. Ook in het lagere stembereik krijg je namelijk een lekker volle en beheerste klank. Ook rimclicks en rimshots klinken net even wat voller, en je kunt de snaredrum gewoon veel nauwkeuriger stemmen.

 

Brede benen

Het hardwarepakket van de Storm kit is basic maar standaard. De bekkenstandaards hebben opvallend brede dubbele benen die voldoende stabiliteit bieden. De bekkenstandaard met hengel is net even wat meer solide dan de rechte bekkenstandaard; van de laatste hebben de buizen nog een beetje bewegingsruimte, waardoor hij met name met een groot bekken een beetje wiebelt.

Het bassdrumpedaal heeft een vaste bodemplaat die de nodige stabiliteit biedt. Het voetblad is een zogenaamde longboard-variant, zoals je die tegenwoordig bij meer merken tegenkomt. Het voetblad zelf is iets langer, en het hielstuk aanzienlijk korter, en dat levert een wat vlotter spelgevoel op. De respons van het pedaal is prima, zodat ook snelle bassdrumpatronen geen enkel probleem zijn. De klopper is dubbelzijdig. Aan de ene kant heb je een kunststof slagvlak dat een stevige tik geeft. De andere kant van het slagvlak is van vilt en klinkt duidelijk ronder.

De snaredrumstandaard is licht, maar stabiel genoeg. Met het oog op de wat jongere drummer heeft Mapex ervoor gezorgd dat de standaard lekker laag kan. Jammer is wel dat het mandje net als de bekkentilters van de ouderwetse getande gewrichten zijn voorzien. Dat geeft minder stelmogelijkheden dan een traploos instelbaar gewricht.

 

Sympathiek

De dubbele tomhouder is voorzien van stevige kunststof kogelgewrichten die geen enkele moeite hebben met het gewicht van de twee toms. In de tomhouder is een extra klem aangebracht waar je een los bekkenarmpje aan kunt bevestigen. Wil je je bekkenset-up uitbreiden, dan hoef je dus niet meteen het bedrag voor een complete standaard op te hoesten. Sympathiek.

Het hihatpedaal heeft een soepel spelgevoel en een strakke respons. De veerspanning is niet verstelbaar, maar de gekozen weerstand zal voor de meeste hihatbekkens afdoende zijn. Alleen als je een extra grote of extra zware set hihatbekkens hebt, kom je te kort.
De Storm hardware heeft nergens memorylocks, en eigenlijk is dit alleen bij de hihat een gemis. Als je een stevige linkervoet hebt, wil het nog wel eens gebeuren dat je het onderbekken steeds verder naar beneden trapt.

 

Kortom

De Mapex Storm moet het in zijn prijsklasse opnemen tegen een paar formidabele concurrenten. Naast de vrijwel gelijk geprijsde PDP Mainstage doet de set het heel behoorlijk, maar in de Pearl Export moet de Storm bijvoorbeeld zijn meerdere erkennen. De Export wint het namelijk op hardwaregebied. Dat neemt niet weg dat de Storm een prima afgewerkte set is met een strakke look en een voor de prijs prima klank. De beginner en de drummer met een beperkt budget zullen er prima mee vooruit kunnen. Ook als een tweede setje voor de meer risicovolle optredens misstaat hij absoluut niet.

 

 

DE FEITEN

• 22”x18” bassdrum

• 10”x7” en 12”x8” toms

• 14”x12” floortom

• 14”x5” snaredrum

• 9-laags populierenhouten ketels

• Ebony Blue Grain bekleding

• ook verkrijgbaar in: Camphor Wood Grain; Iron Grey en Deep Black

• prijs: € 699,-

 

HET OORDEEL
+ • nette afwerking

• goed stembaar

 

- • rechte bekkenstandaard iets minder stabiel

• geen geïsoleerde tomophanging