aanmelden
Yamaha DTXpress III
Drums & Percussion 29-11-2005
door:
Electronische drumsets gaan al een heel eind mee en zijn dus klaarblijkelijk blijvers. Ook al zullen ze nooit de akoestische sets vervangen, het zijn graag geziene opties als oefeninstrument voor velen van ons die in een appartement wonen. En natuurlijk ook voor iedereen die met het probleem van geluidschuwe buren en/of huisgenoten kampt. Afgezien van de opgeslagen klanken in de soundmodule is er niet zo héél veel gewijzigd ten opzichte van de "early" modellen elektronische sets. De nu meestal ronde pads zijn wat gebruiksvriendelijker dan de vroegere zeshoekige pads. Ze zijn prettiger bespeelbaar (lees: minder hard) en tevens beter qua gevoeligheid. Ook de cimbaalpads zijn vrij recent. Vroeger moesten we het stellen met pads voor snare, toms en basdrum.

 

CONCEPT

 

Dit is iedereen wel bekend, denk ik. Dit model, de DTXpress III, is het instapmodel van Yamaha elektronische sets, hoewel hij de allure van een professionele set heeft. De verdienste van Yamaha bestaat er onder andere in dat men er in geslaagd is de prijs van de oorspronkelijke DTXpress van inmiddels zo'n 5 jaar te behouden voor deze nieuweling. De "III" staat voor de derde versie van de DTXpress, met een aantal verbeterde items zoals betere, meer realistische sounds en meer natuurlijk aanvoelende pads qua bespeelbaarheid. We proberen jullie steeds wegwijs te helpen in het aanbod van de producent. Je kan dus ook opteren voor DTXpress III Special, ditmaal mèt basdrumpedaal, met 3 ronde (ipv 2 taartvormige) cimbalen van het multi-zone type (3-zone, 2-zone en mono) en een hihat zoals een echte, akoestische type hat. De DTXtreme IIS tenslotte is het vlaggeschip, met nog meer sounds, een module die ook kan sampelen, nog beter bespeelbare pads enz…

 

MOGELIJKHEDEN

 

De drum trigger module, een 1 Unit groot (of "klein") half-rack apparaat is het hart van de DTXpress III en bevat een 32-stemmige toongenerator plus een 2-sporen sequencer. We vermelden de voornaamste karakteristieken: er is ruimte voor 48 standaarddrumsets en 32 persoonlijke sets, met in totaal 990 drum- en percussie voices en 128 keyboardvoices. Als effect krijg je een uitstekende Reverb ter beschikking. Je kan meespelen met de metronoom of met één van de 95 standaardsongs plus 32 te programmeren persoonlijke songs. Goed om weten is dat je gelijktijdig met een song ook "padsongs" (in totaal 3, eventueel gelijktijdig) kan starten door een slag op een pad. De drumpartij van een song kan eenvoudig worden uitgeschakeld ("mute") zodat je zelf kan meespelen. Onnodig te vermelden dat je de metronoom dan kan instellen om zo je tempo beter te houden. Je kan je drumpartij "real-time" opnemen met de sequencer en zelfs grondig evalueren via de Groove Check. Via deze laatste optie kan je zowel grafisch als numeriek zien hoeveel je timing afwijkt van de ingestelde clickvoice (op bv. 4-den, 8-sten of 16-den ingesteld). Een negatieve waarde wil zeggen dat je wat te laat slaat, een positieve waarde betekent dat je "rusht" of te vroeg slaat t.o.v. de metronoom.Volgens mij kan je je "overall" timing best evalueren na opname van een volledige "take" en je timing op het gehoor vergelijken met de metronoom. De 2-sporen sequencer kan uiteraard niet worden vergeleken met een professioneel computer sequencer programma en heeft zowat zijn beperkingen. Je kan bijvoorbeeld je ingespeelde partij gaan quantizen. Beperking echter hierbij is dat eenmaal dit is doorgevoerd, je niet meer kan teruggaan naar de oorspronkelijke versie. Bovendien zijn er beperkingen bij een "geavanceerde" drumpartij met triolen, flams e.d.: deze worden dan allemaal volgens de ingestelde quantize-timing, bv. zestienden gecorrigeerd, wat niet echt de bedoeling kan zijn. Nochmaals, het is een prima trainings-faciliteit, deze opname functie, maar tracht je timing door veel te oefenen zo te perfectioneren dat je de quantize functie niet meer nodig hebt!
Het spreekt vanzelf dat de module voorzien is van een midi in- en uitgang. Op die manier kan je klanken van een externe module of synthesizer gaan aansturen via de pads, de module als klankmodule voor een externe sequencer gebruiken, durmkits switchen, data van de module opslaan in een extern midi device en vice-versa etc… Via het frontpaneel kan je nog een externe geluidsbron (cd speler bv.) aansluiten (AUX ingang) om mee te spelen met je favoriete nummers. De uitgang van de DTXpress is beperkt tot een stereo- (L,R) of mono-OUT. Het is slechts een van de details die toch wel het onderscheid maken tussen deze basis versie en de duurdere sets. Tenslotte kan je een computer op de module aansluiten via de TO-HOST-aansluiting en zo onder andere kits en sequences op je Mac of PC bewaren.DE PADS

 

De pads spelen prettig en je bereikt er een aardige dynamiek mee, met name ghostnotes komen goed tot hun recht. De hihat valt, althans bij deze electronische set-up, nog een beetje uit de toon qua bespeelbaarheid. Een hihat is, bij een drumstel, het instrument bij uitstek om de nodige nuances en "groove" in een ritme te leggen. Hier geldt dus ook: "nothing beats the real thing". Bij de DTXpress III is de hihat pad overigens identiek aan een tom pad en dit is toch even wennen. Je moet namelijk het midden van de "hihat" bespelen, en niet de rand zoals bij een akoestisch exemplaar, wil je de toon opwekken. Met de Hihat Controller (een losstaande pedaal) controlleer je de open of dichte toestand van de hihat, zoals je een echte hihat bespeelt. De snare pad is de enige 3-zone pad. Je hebt namelijk het middengebied voor de "center-shots", de onderste rand voor de "rim-shots" en de bovenste rand voor de "rim-clicks". Bij het bespelen van de set slipt er al eens verkeerdelijk een "rim-click" tussen, niet altijd bedoeld… Enige aanpassing is dus toch vereist als je voorheen uitsluitend een akoestische set hebt bespeeld. De gevoeligheid van de pads regel je in de "Trigger Setup" en het "Gain" + "Min. Velocity" venster. Wanneer je maximale dynamiek kiest kan je te maken krijgen met het "cross-talk" fenomeen. Dit betekent dat andere, niet aangeslagen pads verkeerdelijk kunnen mee getriggerd worden, door vibratie van het rack. Anderzijds beschik je over de functies "Self Rejection, Rejection" en "Specific Rejection" waar je instellingen kan zetten zodat die crosstalk net vermeden wordt. Jullie hebben het al begrepen: een beetje techneut moet je toch wel zijn wil je een elektronisch drumstel zoals de DTXpress volledig benutten en beheersen. Ik moet hieraan wel toevoegen dat met de opgelslagen standaard drumsets en parameters, ik niet veel heb gemerkt van dubbele triggers of crosstalk, dus al te veel zorgen hoef je je er niet over te maken..
Bij de DTXpress III set krijg je slechts 2 cimbalen: een crash en een ride. Dit is een echte basis set-up dus. Overigens zie ik geen graten in het taart-vormige design van de cimbalen. Dit komt visueel misschien wat raar over maar voor de rest is het speeloppervlak voldoende groot en nemen ze tevens wat minder plaats in dan de gewone ronde exemplaren. En dat is altijd handig, in het bijzonder voor de set-up van de ride.
De basdrumpad bespeelt heel natuurlijk, bijna als een echte basdrum, en het geheel is bijzonder stabiel, eens je de basdrumpedaal hebt bevestigd.

 

DE SONGS

 

Hierin vind je de meest uiteenlopende genres terug waar zowel de beginneling als de meer gevorderde drummer zijn gading zal vinden. De songs in "repeat"-mode zijn duidelijk bedoeld als training, en persoonlijk vind ik de "fusion" tracks bijzonder leuk, om die complexe fills te gaan oefenen. Maar de beginner kan eveneens aan de slag door de "basic" popbegeleidingen met heel simpele breaks te oefenen. Ik kan me zeker voorstellen dat de songs na zekere tijd zullen gaan vervelen. Beschik je over een computer met sequencer programma (Q-base, Logic…) dan kan je uiteraard zelf nieuwe songs creëren (of laten programmeren) en deze in de DTXpress III module laden.

 

TOEBEHOREN

 

Met de bijgeleverde "Snake Cable" met ge-"label"-de jacks moet het aansluiten wat sneller kunnen gebeuren wanneer je naar je gig gaat en het volledige zootje opnieuw moet opbouwen. Jammer genoeg was deze "multi-kabel" niet voorzien bij onze set (dus nog voorzien van afzonderlijke, losse kabels) zodat we dit niet konden uittesten. Vergeet ook niet dat je nog een basdrumpedaal nodig hebt (te zien op onze foto, echter niet bijgeleverd bij de DTXpress III, wèl bij de "Special" versie), èn een drumkruk. Dat je last but not least een versterkings-uitrusting en/of koptelefoon nodig hebt bij een elektronische set spreekt vanzelf. De handleiding bestaat uit 2 delen, een Basisgids plus Reference Guide. In deze laatste vind je alle functies van de DTXpress in detail, alleen jammer dat deze geen Nederlandse versie heeft. De handleidingen zijn overigens zeer duidelijk en overzichtelijk.

 

ERGONOMIE

 

Het drumrack plooit makkelijk in elkaar tot een vrij compact geheel. Hij kan dus veel makkelijker vervoerd worden dan vroegere modellen. De voordelen van de Snake Cable hebben we reeds vermeld en de pads monteren eveneens vrij snel op de daarvoor voorziene brackets. Alles is heel gemakkelijk in de juiste positie te plaatsen. Enkel het frontpaneel van de module valt wat klein uit, iets dat misschien niet zo noodzakelijk is en tevens het bedieningsgemak niet echt ten goede komt. Overigens zijn de functies vrij logisch in te stellen, en als je een beetje vertrouwd bent met synthesizer modules, drummachienes e.d. kan je vrijwel direct aan de slag zonder al te veel de handleiding te moeten raadplegen.

 

KLANKKWALITEIT

 

Het spreekt vanzelf dat de sounds het beste tot hun recht komen met een kwalitatieve geluidsinstallatie of monitor. Ik testte aanvankelijk de set uit met een monitor met niet al te beste geluids karakteristieken. Ik was dan ook aangenaam verrast door de goede geluidskwaliteit van de drumklanken, wanneer ik overschakelde op een (professionele) hoofdtelefoon. Iedereen zal zo zijn favoriete Drum Kits hebben die aanzetten tot musiceren en improviseren. Voor mezelf is dat bijvorbeeld zo bij de "Bee Bop Set" (klinkt zowaar als een échte jazz-set, uitnodigend om lekker te swingen met jazzy ritmes), de droge "Funky Sound"-set en de "Cocktail Set", met klanken gebaseerd op de gelijknamige, kleine Yamaha sets. Verder geven kits als "Latin Percussion" en "World Kit" aan wat de ruime mogelijkheden die de DTXpress III wel in zijn mars heeft zijn, zoals het omtoveren van een drummer in een heuse percussionist met een resem aan instrumenten. "Kick Da Mode" en enkele andere kits zijn echte "sample"-kits, met typische sample-klanken. Kits zoals "Oh!No!", "8/8 Craze" en "House Jazz" zijn dan weer perfecte voorbeelden van wat je kan doen door loops (sequences) te starten via de pads en zo op je eentje een volledige "track" of song ten berde te brengen. De verschillende voices, zeker die van de échte akoestische drums zijn prima, zelfs voor wat de cimbaalklanken betreft. Deze zijn, zoals reeds vermeld, verbeterd ten opzichte van de vorige DTXpress versies. Een beperking is er wel in het bespelen van de crashes. Als je probeert het geluid te laten "aanzwellen" door een "roll" te spelen, dan lukt dat niet echt. Enkel bij duurdere sets geeft dit een meer realistisch effect van een aanzwellend geluid. Snelle roffels komen trouwens in het algemeen het minst natuurgetrouw tot hun recht, zelfs bij de heel dure modellen van elektronische drums. Ik zei het al, de elektronica zal het akoestische wel nooit vervangen, al zijn er ontegensprekelijk heel wat andere voordelen en mogelijkheden aan verbonden.
Je kan dus ook je persoonlijk sets (in totaal 32) maken. Je maakt je keuze uit 990 sounds, en wijst die toe aan de pad naar keuze. Daarbij kan je een resem van parameters instellen zoals pan, tuning, decay, hoeveelheid reverb enz..
Conclusie: de drumklanken zijn kwalitatief echt goed. Dit geldt niet zozeer voor de keyboard voices, gebruikt in de songs. Maar dat is dan weer minder belangrijk, want die songs worden eerder als oefenmateriaal gebruikt. Wil je betere klanken, dan kan je altijd een sampler of synthesizer op de midi-out aansluiten, en dus andere sounds gaan gebruiken.

 

BUDGET

 

Adviesprijs, incl. BTW 21%
DTXpress III: 15076,00 Euro
DTXpress III Special: 2180,00 Euro

 

CONCLUSIE

 

Ik heb heel wat "fun" beleefd met de DTXpress III. Hij misstond helemaal niet in mijn interieur en met wat tegenzin zal ik hem terug moeten afgeven aan de importeur… De set nodigt uit tot drummen, ja zelfs tot het instuderen van nieuwe ritmes, "licks", al of niet met metronoom- en/of song begeleiding. Als oefenset is hij zeer handig en nuttig, en of je er live mee op de boer wil gaan, dat laat ik aan jou over. Er zijn zowieso aan een goede elektronische set heel wat voordelen verbonden. Je krijgt geen overspraak problemen bij de andere instrumenten en de zangers (via de microfoons), en je beschikt over een enorme bibliotheek aan klanken die dus heel wat set-ups mogelijk maken, en dat allemaal met 1 instrument. De drumklanken zijn uitstekend, het lijkt me allemaal heel degelijk materiaal en voor een niet buitensporige prijs krijg je een professioneel instrument met heel wat mogelijkheden.