aanmelden
Seagull Maritime SWS Mahogany HG
Guitar 29-07-2013
door:

ACOUSTIC GUITAR

 

Inleiding

Afgelopen week werd hier een Seagull gitaar geleverd, namelijk de Maritime SWS Mahogany HG. Een blij weerzien na lange afwezigheid! Gitaren uit de Godin-stal, waar Seagull ook toe behoort, zijn tot nu toe altijd al een plezier geweest om te testen. Mijn laatste Seagull-test voor Meet Music dateert ondertussen al van enkele jaren geleden. Gelukkig verliep de hereniging zoals tussen twee echte vrienden: na twee minuten onwennigheid was het net alsof we elkaar nog maar pas hadden gezien!

 

 

 

Algemeen

Concept
Het is een hele mond vol: Seagull Maritime SWS Mahogany HG. “Maritime” is de reeksnaam, “SWS” staat voor “Solid Wood Series” en het aanhangsel “HG” is een afkorting  voor “High Gloss”. Wie aandachtig is, heeft gemerkt dat we het woord “Mahogany” hebben overgeslagen, maar dit slaat natuurlijk puur op de houtsoort waaruit de gitaar is gemaakt. Al deze eigenschappen worden aangeboden binnen de gekende Seagull prijsklasse: budgetvriendelijk tot middelmatig geprijsd.

 

 

Toebehoren/Opties
De typische Godin TRIC-kist is optioneel, maar dit is niet alles. We vinden zoals altijd het nodige kleine gereedschap en een brochure met uitleg over het onderhoud van de gitaar, met extra aandacht voor de vochtigheidsgraad en temperatuur waar je rekening mee moet houden. Er is in de handleiding eveneens sprake van een pickup, maar ook die is optioneel (en niet aanwezig bij ons testinstrument). Een kleine flyer meldt dat de gitaar is voorzien van Cleartone snaren. Dit merk is gespecialiseerd in gecoate snaren, waardoor je eerste set ook meteen een lange tijd moet meegaan. Tenslotte vinden we een slagplaat die je, indien gewenst, zelf op de gitaar kan kleven. Let hier zeer goed mee op: de lijm die voor deze plaatjes gebruikt wordt, is onverbiddelijk! Je krijgt één kans: kleef je de slagplaat niet op de juiste plaats of niet helemaal recht, dan krijg je hem er ook niet meer af. Bij twijfel laat je dit best doen door een professionele technicus.

 

 

Imago
We hebben het al gezegd in de inleiding: Seagull is afkomstig uit de Godin-familie. Deze Canadese bouwer weet genoeg over gitaarbouw om het ene goede instrument na het andere af te leveren. Welk zustermerk we ook proberen, we kunnen hen zelden betrappen op fundamentele fouten of zelfs onzorgvuldigheden. Gezien de grootte die het bedrijf intussen heeft aangenomen, is dat een erg indrukwekkende eigenschap!

 

 

Garantie
1 jaar garantie onder de gekende en alom geldende voorwaarden.

 

Bouw

Afwerking
Dat dat oog voor afwerking nog niet aan scherpte heeft ingeboet, kunnen we meteen vaststellen. Van welke kant we de Seagull SWS ook bekijken, voorlopig kunnen we niets bespeuren dat ons vertrouwen doet wankelen. De glanzende laklaag is perfect aangebracht en gepolijst, en alle onderdelen zitten zeer stevig op hun plaats. Als we Pietje Precies willen uithangen, kunnen we stellen dat de binding van de achterzijde niet helemaal sluit… maar dan spreken we over een halve millimeter speling die opgevuld is met lakmateriaal...

 

 

Kop/Hals
De kop en de hals worden nog steeds gemaakt zoals we dat van Seagull gewend zijn: de hals bestaat uit drie delen die aan elkaar worden gelijmd: de hals is één groot stuk hout (mahonie in dit geval) waar de kop en de nekhiel aan worden vastgekleefd. Voor de hals maakt men geen gebruik van de “high gloss” afwerking. In de plaats daarvan krijg je dezelfde dunne en natuurlijk aanvoelende afwerking die Seagull voor al z’n modellen gebruikt. Je kan de nerf van het hout als het ware door de laklaag heen voelen, wat zeer aangenaam speelt. Voor de hals-naar-body verbinding gebruikt Godin een montagemethode die men “integrated set neck” noemt. De stemkop is voorzien van een mooie ivoorkleurige binding die netjes past bij de binding die we ook rond de body zien.

 

 

Toets
De toets is gemaakt uit palissander (rosewood) en huisvest 21 medium frets. Ook typisch voor Seagull is dat zowel het ontwerp, de vormgeving als de afwerking van de toets uiterst sober zijn. We krijgen enkel cirkelvormige inlays op de gebruikelijke plaatsen en de positiemarkeringen aan de zijkant van de hals.

 

 

Body
Zo weinig als er te zeggen is over de hals, zo veel is er te vertellen over de body. Hier komen de massieve houtsoorten kijken waar Seagull zo graag mee werkt. Zo wordt de Seagull/Godin “Select Pressure Tested” massieve mahonie top gebruikt. Het merk test de toplagen voor een optimale respons bij het spelen. De exemplaren die de tests doorstaan krijgen het “Select Pressure Tested” label mee. De zij- en achterkanten van de Maritime SWS zijn gemaakt uit massief mahonie. Zowel de top als de achterkant zijn afgezoomd met een ivoorkleurige binding uit kunststof. Allemaal zeer netjes uitgevoerd, zonder extra franjes of onnodige versieringen. Zelfs het rozet rond het klankgat is zeer sober qua ontwerp en uitvoering. Een recht-door-zee instrument, volledig naar mijn hart. De HG in de reeksnaam staat voor “High Gloss” en dat geeft dan meteen ook prijs voor welke finish men kiest. De Maritime SWS Mahogany blinkt als een parel: de laklaag is foutloos aangebracht en perfect gepolijst. Qua bouw is dit een quasi perfect uitgedachte en afgewerkte gitaar.

 

 

 

Hardware & Elektronica

Stemmechanieken
Zelfs voor de allerduurste modellen vertrouwt Seagull zonder zorgen op het eigen merk van tuners. Dit is dus ook het geval bij de Maritime SWS. De tuners hebben wel een kleine make-over gekregen sinds de laatste test: ze lijken iets kleiner dan de vorige modellen en ze hebben een mooie, ellips-achtige vorm gekregen. De kleinere afmeting past heel netjes bij de kleine en smalle stemkop. Qua actie en stemvastheid kunnen we op beide oren slapen: de tuners leveren prima resultaten, reageren zeer direct op wijzigingen en zijn volledig vrij van speling.

 

 

Brug
Het zal intussen geen verrassing zijn dat ook de brug een zeer sober stukje werk is. Ook hier laat men quasi alle versieringen en franjes achterwege. Er wordt wel voor wat moderne technologie gekozen met een geïntoneerde kam.

 

Speelcomfort

Ergonomie
Ook op dit vlak is de Maritime SWS een gitaar zonder omwegen of excuses: geen smallere heupen, geen cutaway,… De standaard dreadnought constructie, door Godin lichtjes bijgestuurd voor een eigen karakter, zorgt niet alleen voor een bepaalde klank, maar ook voor een paar aandachtspunten. Het instrument is zeker niet uit balans, maar laat de gitaar ook niet onbedachtzaam op je been bengelen want ze zou wel eens kunnen wegschuiven!

 

 

Actie
De actie is afgeregeld op een veilige “medium” afstelling: niet te hoog zodat de gitaar nog vlot bespeelbaar is, niet te laag zodat er geen snaren gaan ratelen. Voor de strummers onder jullie zal er aan de actie allicht niet veel moeten veranderen. Voor degenen die meer specifieke plannen hebben, kan dat wel het geval zijn: fingerpickers zullen de actie iets lager willen en slide-gitaristen zullen misschien zelfs iets hoger willen gaan. Als een aanpassing nodig is, vraag deze dan meteen als je de gitaar aanschaft!

 

 

Klankkwaliteit

Kleur
Als we denken aan een instrument dat volledig uit mahonie gemaakt is, verwachten we vooral veel middentonen. Het is dan ook enigszins een verrassing wanneer we de Maritime SWS aanslaan en een klankbeeld voorgeschoteld krijgen dat opvallend veel hoge tonen heeft. Niet te veel, maar gewoon veel meer dan we van de gebruikte constructiematerialen hadden verwacht. De Martime SWS Mahogany levert een zeer levendig, open en gebalanceerd klankbeeld. De mahonie constructie zorgt voor een dik en rijk gevuld middengebied, maar er zijn meer dan genoeg hoge tonen aanwezig om het klankbeeld erg luchtig te doen lijken. De lage frequenties zijn goed vertegenwoordigd, maar vallen iets meer bescheiden uit dan de rest. Een ander punt dat erg hard opvalt, is de rijke en muzikale sustain. Volledige akkoorden klinken bijna eindeloos door en aparte noten bloeien soms door tot mooi zingende boventonen. Het instrument handelt zowat alles zonder enig probleem af. Tokkelen, strummen, alternatieve stemmingen... het lijkt allemaal vanzelf te gaan. Ook solo-arrangementen en zelfs wat slide-gitaar lukken uitermate vlot. Mijn favoriete onderdeel van Seagull-gitaren is de manier waarop de gitaar gaat resoneren bij alternatieve stemmingen. Luister maar eens naar wat stukken muziek van bijvoorbeeld Peppino D’Agostino om te horen wat ik wil zeggen. Ook bij deze gitaar is het resultaat bij bijvoorbeeld een DADGAD-stemming weer fantastisch. Boventonen springen uit de gitaar alsof het niets is en de Maritime SWS zingt in het rond. We kunnen alleen maar zeggen dat deze gitaar heel goed klinkt: levendig, fris en toch complex op bepaalde punten. Een heel aangename verrassing én een nieuwe favoriet op het lijstje.

 

 

Respons
De gitaar speelt heel aangenaam en de meeste dingen lijken er uit te rollen zonder de extra moeite die een akoestische gitaar doorgaans verlangt. Geen kramp in de vingers, geen last van blaren. Het instrument reageert schijnbaar moeiteloos op je veranderingen in speelstijl en geef alles netjes weer in de muziek die je produceert.

 

Budget

Een review met bijna niks dan positieve punten. De achterliggende vrees is dan dat de prijs allicht aan de hoge kant zal zijn. Maar dat blijkt aardig mee te vallen. De Seagull Maritime SWS Mahogany is verkrijgbaar voor €966,79 (inclusief BTW). Wat betreft bouw, klank en bespeelbaarheid is de gitaar zonder enige twijfel haar geld waard. Toch zijn er bedenkingen: voor een gitaar die bijna €1000 kost, mogen we toch een gigbag of draagtas verwachten, niet? En misschien moeten ze voor deze prijs de pickup standaard aan de gitaar toevoegen, in plaats van optioneel? Toegegeven, er zijn goedkopere gitaren die ook uitsluitend gebruik maken van massieve houtsoorten, maar deze gitaar slaat op zo veel vlakken de nagel op de kop, dat we de prijs toch nog steeds terecht vinden.

 

Conclusie

De Seagull Maritime SWS HG is een indrukwekkend instrument. Van het uitpakken tot het terug inpakken is de gitaar een hele tijd mijn “go-to” instrument geweest. Snel iets proberen, een stukje controleren, meespelen met een opname die voorbij komt,… Het instrument inspireert, levert fantastische klanken en ziet er uit om op te eten. Wat mij betreft is er een nieuwe favoriet in de prijsklasse onder de € 1000, zelfs al ligt ze er nog maar net onder!