aanmelden
NAMM show 2016 Special
Top 100 van nieuwe producten drums & percussion, guitar, bass, keyboards
Muzieknieuws 17-02-2016
Van 21 tot en met 24 januari vond de NAMM show plaats in Anaheim, onder de rook van L.A., Californië. Het is de grootste muziek- en pro-audio beurs ter wereld. Meer dan 5.000 merken en ruim 1.500 exposanten uit 99 landen presenteren hun allernieuwste producten aan 100.000 bezoekers. Meet Music Magazine bezocht de beurs en selecteerde het belangrijkste nieuws voor je.
door: Redactie

Op de NAMM show 2016 zien we honderden nieuwe producten. Het is de belangrijkste beurs binnen de muziekinstrumentenindustrie en wordt georganiseerd door de overkoepelende organisatie NAMM: de National Association of Music Merchants. NAMM bestaat uit meer dan 9000 ondernemingen, verspreid over meer dan 92 landen, met natuurlijk de nadruk op VS-bedrijven. Deze non-profit organisatie wil een knooppunt zijn voor mensen die op zoek zijn naar de nieuwste innovaties op vlak van muziekinstrumenten, opname-technologie, geluid en licht. NAMM heeft dan ook twee duidelijke doelen voor ogen: enerzijds het versterken van de muziekproducten-industrie, die momenteel een waarde heeft van 17 miljard dollar, anderzijds het promoten van de voordelen en het plezier die verbonden zijn aan het maken van muziek.

 

Tijdens deze NAMM show werd al gefluisterd dat het bezoekersaantal weleens boven de honderdduizend zou kunnen komen, en met 101.736 geregistreerde bezoekers is dat gelukt, wat deze editie gelijk de grootste in zijn geschiedenis maakt. Meer dan 5000 merken en ruim 1500 exposanten uit 99 landen presenteren er hun allernieuwste producten. Het gaat hier om producten uit enorm uiteenlopende categorieën: van lichteffecten, dj-materiaal en geluidsapparatuur, tot materiaal voor recording en andere muziektechnologie. Hierbij ook apps en software, zowel voor professionals als hobbyisten. Uiteraard kan je er ook terecht voor gitaren, drums, keyboards, orkestinstrumenten en noem maar op.

Top 100
Het aanbod van nieuw product is ook dit jaar weer enorm uitgebreid, zo groot dat we ondanks het aantal pagina’s dat we deze editie aan de verslaggeving wijden, slechts een selectie van de honderd meest opvallende producten kunnen publiceren! Een Top 100 van de meest innovatieve, bijzondere, mooie, toekomstbiedende lanceringen op het gebied van drums en percussie, gitaar, bas en keyboards. En reken erop, nummer 100 is al een bijzonder product, want op NAMM zijn de beste 100 producten al het topje van de ijsberg!
In het Pro Sound & Light deel van dit magazine (keer maar om!) kun je het nieuws over de nieuwe producten op het gebied van studio & recording, live sound en licht bekijken.


Trends
De verhoudingen tussen de instrumentgroepen op NAMM 2016 is grotendeels gelijk gebleven. Wellicht zien we ietsjes meer aan de synthesizerkant en dan vooral wat betreft de fabrikanten van modulaire gear. ‘Modular’ rukt genadeloos op. Het grote eiland met naast Moog en Waldorf tal van kleine bedrijven die zich specialiseren in het Eurorack formaat modules trok véél bekijks. Het ‘Moog Island Of Electronicus’ is dé blikvanger van de beurs. Meteen bij binnenkomst werd je gegrepen door de met cactussen aangeklede stand, boordevol Eurorack modulars van Moog. Moog Mother moedertjelief, we gingen meteen aan de slag!

De grote softwaremerken laten het jammer genoeg afweten: Ableton, Steinberg en Logic schitteren door afwezigheid. Maar dat was vorige jaren ook al zo.
Al zien we dit jaar op gitaargebied geen grote doorbraken of spectaculaire vernieuwingen, er is wel veel nieuws, heel veel zelfs. Soms is dat kosmetisch van aard, zoals het op vraag van de markt terugkeren van felle 80’s kleuren bij hardrockgitaren van Charvel en ESP, geheel tegen de verwachting van de fabrikanten in. In andere gevallen gaat het om technische verfijning – zie de nieuwe American Elite serie van Fender en de HP lijn van Gibson USA, of om werkelijke vernieuwing, zoals de nieuwe ES-275 jazzgitaar bij Gibson en de vele gitaren, elektrisch en akoestisch, met gewaaierde frets, die we overal zien opduiken.

Op slagwerkgebied blijven de elektronicafabrikanten zichzelf vernieuwen, met als grote klapper de ATV aD5 drummodule, ontwikkeld door de 85-jarige ex-Roland oprichter/directeur Ikutaro Kakehashi. Bekkens worden ieder jaar eer een stukkie groter. 16” hihats zijn niets bijzonders meer, en 26” ridebekkens waren er ook legio. Aan de ene kant worden de high-end bekkens gruiziger en vuiler, aan de andere kant worden de betaalbare bekkens juist muzikaler en warmer. Drumstellen zijn ofwel heel klein (vrijwel iedereen heeft nu één of meer drumsetjes met een 16” bassdrum), ofwel heel groot (ook de 26” bassdrum is weer helemaal terug). Zonder flatbase hardware kun je als drummerk niet meer voor de dag komen. We telden bij de grote merken maar liefst zeven verschillende variaties. In Turkije zijn nog steeds verschrikkelijk veel bekkenfabriekjes (vorig jaar telden we er 28!), maar er komen er gelukkig niet meer bij. Op het gebied van bassdrumpedalen kan het nog steeds sneller en nauwkeuriger.

 

 

100.
Alesis V Mini
controller

Als het klein en compact moet zijn kun je terecht bij de Alesis V Mini. Dit is een usb midi controller met 25 aanslaggevoelige toetsen, pitch-bend en mod knoppen, vier aanslaggevoelige triggerpads en vier toewijsbare draaiknoppen. Je krijgt er AIR's Xpand!2, een multitimbraal software workstation bij.

 

99.
Blackstar Bass Fly
mini bass-amp
Blackstar heeft normaliter geen basversterkers, maar daar is dan toch de compacte Bass Fly: een leuk dingetje van 3W voor thuis op je bureau.

 

98.
Sputnik Modular Multi-touch Keyboard Controller

Met al die cv apparatuur die uitkomt is er ook behoefte aan een Control Voltage keyboard. Sputnik Modular komt daarom met de Multi-touch Keyboard Controller. Deze heeft 29 toetsen (+/- 2 oct), kan vier stemmen aansturen (1V/oct) met pressure en natuurlijk de bijbehorende gatesignalen. Maar er is ook een ingebouwde arpeggiator met external sync en CV trigger input. Bovenop zit nog een touch-sensitive strip met CV en gate outputs.

 

97.
Remo Rhythm Log
spleetdrum

De Rhythm Log is een spleetdrum met vrolijke kleuren en een mooie opdruk, speciaal gericht op kinderen. De spleetdrummetjes hebben verschillende klanken en zijn niet te luid, en de klank is verrassend goed. Het zou ons in ieder geval niet verbazen als ze ook in een professionele percussieset-up opduiken.

 

96.
Roli Rise 49
keyboardcontroller
De Roli Rise 25 keyboardcontroller heeft een groot broer gekregen met de Seaboard Rise 49. De Rise 49 heeft een twee keer zo groot speloppervlak. Om geluid te maken kan je de nieuwe iPhone app, Noise genaamd, gebruiken.

 

95.
ESP LTD H-serie
bassen

In de nieuwe H-serie zijn de H-1004SE en H-1005SE gebaseerd op ESP's Horizon Bass. Ze krijgen mooie topjes en wederom topelementen van Nordstrand.

 

94.
CruzTools Stagehand Tech Kit

CruzTools is sinds jaar en dag de koploper op het gebied van gereedschapssets voor muzikanten. Omdat de bestaande sets voor gitaristen en bassisten door sommigen als groot wordt ervaren is er nu de compacte Stagehand Tech Kit ontwikkeld die in elke gigbag mee kan. En met zijn stringwinder, capo, voelermaatjes, tang en bitset is deze Kit verrassend compleet.

 

93.
Arturia KeyStep
keyboardcontroller

De Arturia  KeyStep is vergelijkbaar met de BeatStep maar dan met toetsen in plaats van drumpads. Het apparaat is zeer compact met 2,5 octaaf aan minitoetsen en pitch- en modulatie-ribbons. De minitoetsen worden in combinatie met een shift knop gebruikt om parameters in te stellen. Je kunt kiezen tussen sequencer mode of arpeggiator mode. Op de achterkant vind je usb, midi in en uit plus drie cv uitgangen (pitch, gate en mod), analoog sync in/uit en een connector voor een sustainpedaal.

 

92.
Warwick Signature Star Bass
basgitaar

Een bas voor studiolegende Lee Sklar. De Signature Star Bass heeft bijzondere houtsoorten, een tweekleurige toets, een offset body en een 'producer switch'. De échte fan weet wat deze schakelaar doet. Inderdaad: helemaal niets! De normale Star Bass is per direct ook met een mensuur van 32” (medium scale) leverbaar.

 

91.

Ibanez Talman Prestige gitaren

Terug van weggeweest is de Talman elektrische gitaar, die er dit jaar in vier versies zal zijn, twee Prestige modellen en twee lager geprijsde versies.

 

90.
Mapex Storm
drums

De Storm-serie is een nieuwe instapkit van Mapex. De Storm kits hebben ketels van populierenhout en net als alle nieuwe Mapex drums zijn ze voorzien van de Soniclear draagranden, waarbij het snijpunt van de rand meer naar het midden van de ketel ligt. Hierdoor is er beter velcontact en zouden de sets beter te stemmen zijn.

 

89.

Ernie Ball Expression Overdrive gitaareffect

Het Expression Overdrive pedaal van Ernie Ball heeft regelaars voor drive, boost en tone, met je voet bepaal je de mate van overdrive, waardoor je geleidelijk van een bijna cleane klank naar volle distortion kan gaan.

 

88.

Hughes & Kettner Deluxe 20/40 gitaarversterkers

De populaire TubeMeister van H&K heeft twee modellen erbij gekregen, de Deluxe 20 en 40 met respectievelijk twee en vier EL84 buizen in de eindtrap. Beide hebben de twee meest populaire TriAmp kanalen plus een boost functie. Ook zijn ze voorzien van een nieuwe versie van de Red Box AE DI/speakersimulator.

 

87.

Mayson Atlas reisgitaar

Het Chinese Mayson is aardig in opkomst en in hun stand zien we het nieuwe Atlas model dat met zijn 23,5 inch mensuur in de categorie reisgitaren valt. Hij heeft een top van Engelman sparren en zij- en achterblad van mahonie met een open poriën afwerking.

 

86.
Tama Soundworks
snaredrums
De Metalworks snaredrumreeks is de nek omgedraaid en wordt vervangen door de Soundworks: zes snaredrums in uiteenlopende maten en ketelsoorten. Er is keuze tussen een 13”x5½ en 14”x6½” in esdoorn, een 13”x7” en 14”x6½” in kapur en een 10”x5” en een 14”x6½ met 1,2mm dikke stalen ketel.

 

85.

Roland Blues Cube Hot gitaarversterker

De Blues Cube serie wordt uitgebreid met de Blues Cube Hot. Met een vermogen van 30 watt en een 12-inch luidspreker is deze compacte combo geschikt voor zowel thuis en in de studio als op het podium. De Blues Cube Hot mag dan de kleinste versterker in de reeks zijn, hij heeft toch een flinke punch. Dankzij de custom 12-inch luidspreker en het open kabinet van populierhouten. Deze éénkanaals versterker biedt klanken van warm clean tot een scheurende overdrive. De klank is in te stellen met onder andere de Boost- en Tone-schakelaars, 3-bands EQ, master volume en ingebouwde reverb.

 

84.

Warwick op lithium

Warwick maakte bekend dat alle Masterbuilt en Custom Shop-bassen per direct worden voorzien van een via usb oplaadbare lithium-batterij, in plaats van het standaard 9V-blokje. De batterij is met een meegeleverde kabel of met een standaardtelefoonoplader op te laden en dan kan je minimaal 500 uur spelen. Deze batterij voedt Warwicks geheel vernieuwde, actieve voorversterker. Volgens het merk zijn er geen bijgeluiden en is er enorm veel headroom. Na jaren testen moet het eigen systeem zich kunnen meten met de preamps alle grote en populaire merken. Het actieve systeem wordt leverbaar met 2band en 3band eq. Zoals altijd is het passief te schakelen en bij het nieuwe systeem wordt een van de toonknoppen dan een passieve toonregeling.

 

83.

Roland A-01 midicontroller

De Roland A-01 is een midicontroller met een ingebouwde 8-bit klankgenerator en een 16-steps sequencer met een  ingebouwde luidspreker. Naast midi in en out en midi via usb kan de A-01 ook cv apparaten aansturen en is dus op veel manieren te gebruiken. Daar komt nog bij dat de A-01 ook draadloos communiceert via bluetooth. De A-01 is natuurlijk te gebruiken in combinatie met het Roland K-25m klavier en omdat ie behalve via usb ook met batterijen functioneert is het meteen een heel mobiel instrument. De 8-bit klankgenerator zorgt voor een vintage karakter. Behalve diverse encoders zijn er twee vrij te routen ribbon controllers.

 

82.
Cordoba Leona
gitaar

Het grote nieuws bij Cordoba is de Leona serie, die bestaat uit twee Spaanse modellen met stalen snaren. De L9-E is uit massief mahonie gemaakt, terwijl de L10-E een massief sparren top heeft in combinatie met een Indiaas palissander zij- en achterblad. Beide gitaren zijn voorzien van een Cordoba piëzo systeem.


81.
Ludwig Pocket Kit
drums
The Pocket Kit is een klein drumsetje dat wordt aangezwengeld door Questlove, en speciaal ontwikkeld is voor de jongste drummers. De set heeft een 16” bassdrum, 10” tom, 13” floortom en 12” snaredrum én een setje standaards dat extra laag kan worden gesteld. De set wordt geleverd met bekkens, stokken en een kruk.

 

80.
Danelectro 64
gitaren

Het altijd een beetje vreemde maar o zo coole Danelectro komt onder meer met een 64 model. Die geeft een dikke knipoog naar Mosrite met zijn bodyvorm en schuingeplaatst P-90 element. In de brugpositie zit een lipstick humbucker die gesplitst kan worden en het model heeft standaard een Bigsby.

 

79.
Istanbul Xist
cimbalen
Istanbul haalde in het afgelopen jaar de Alchemy-serie uit de catalogus. De modellen in deze reeks zijn nu ondergebracht in de Xist reeks die ook een flinke update kreeg. De ongeschoren Raw-modellen zijn nu ongeveer 10% zwaarder dan voorheen. Joey Waronker heeft naast een signature ride nu ook een 14” signature hihat, die voor Istanbul begrippen opvallend Amerikaans klinkt.

 

78.
Fender American Elite
bassen

Een nieuwe lijn Fender bassen, de American Elite, met Precision, Jazz en Dimension Bass modellen.

 

77.
Korg nanoKEY Studio
keyboardcontroller
De nanoKEY Studio is 278 x 160 x 33 mm groot, werkt met iOS, Mac OS en Windows zowel via usb als draadloos via bluetooth. De voeding komt uit twee AA batterijen of via usb. De 25 minitoetsen zijn aanslaggevoelig met keuze uit vier curves. Om loops of samples te triggeren zijn er acht aanslaggevoelige pads. Met acht drukknoppen kun je diverse functies aansturen en er is nog een XY padcontroller om twee parameters naar keuze tegelijk te bedienen. De instellingen kun je in acht scenes bewaren.

 

76.

Markbass Little Mark Ninja bascombo

De Markbass Little Mark Ninja is de signaturetop van Richard Bona. Het felgroene ding levert 1000W en is zeer compact. Op de NAMM toonden de Italianen de comboversie.

 

75.
Duesenberg Paloma
gitaar

De Paloma is een nieuwe bodyvorm voor Duesenberg, is gemaakt van massief elzen en voorzien van een humbucker bij de brug plus twee enkelspoelselementen en de Tremola.

 

74.
Pearl Cajon BassCase
cajon

Op cajóngebied wordt bij Pearl alle aandacht getrokken door de nieuwe Cajon BassCase. Deze supersolide tas heeft flink verstevigde zijkanten, en aan de achterkant prijkt een 13” keteltje met een drumvel er op gespannen. Heb je de cajón uit de tas gehaald, dan kun je een bassdrumpedaal aan de tas monteren en zo de gehele tas als bassdrum gebruiken. Dat klinkt nog verrassend goed! Het pedaal zet je via een speciaal flapje aan de tas vast, en je kunt de bassdrumklank nog beïnvloeden door het vel te stemmen, en door een flapje aan de voorkant van je bassdrum-cajóntas open of dicht te doen. Je moet er maar op komen.

 

73.

Guild Starfire II gitaar

De Starfire II is het meest betaalbare model uit de Newark St. Collection. De body met enkele cutaway is gemaakt van mahonie. Leuk om te zien zijn de kleine Little Bucker elementen, replica’s van de originele kleine humbuckers die Guild vroeger maakte.

 

72.
Boss BC-1X Bass Comp
baseffect

De BC-1X van Boss is een studiokwaliteit multiband compressor in pedaalformaat. De gainreductiemeter geeft op elk moment duidelijk de mate van compressie aan.

 

71.
Eastman Antique
gitaren

Bij Eastman zien we de nieuwe Antique serie, bestaande uit de T59/V en T58/V. De V staat voor ‘varnish’ en slaat op de afwerking: geen nitrocellulose lak, maar vernis zoals ook voor violen wordt gebruikt. De gitaren zijn daarbij op een heel mooie manier kunstmatig verouderd. De T59 is een jazzgitaar met enkele cutaway, terwijl de T58 een thinline is in de stijl van een ES-335.

 

70.
Evans ‘56
drumvellen
Evans ’56 is de naam voor een reeks nieuwe retro-producten waar Evans de komende tijd mee gaat komen. Het eerste dat het merk laat zien, zijn de Evans ‘56 Calftone drumvellen. Evans heeft geprobeerd om zo dicht mogelijk bij de klank van een origineel kalfsvel te komen. In hoeverre dat gelukt is, is op een lawaaiige beurs heel lastig te zeggen, maar wat wel snel duidelijk werd, is dat de vellen een prachtige ronde aanslag hebben en een heerlijk buikige en volle sustain. De vellen zijn leverbaar in alle tommaten, en bassdrummaten van 16” tot en met 26”. De bassdrumvellen zijn er in drie smaken: Calftone, Emad en EQ4.

 

69.
Peavey 6505 Piranha
basversterker

Na de Mini Heads van vorig jaar, komt Peavey nu met een nog kleinere versterkertop, de 6505 Piranha. Drie regelaars voor gain, EQ (scoop) en volume, een bright switch, effectloop en heel veel gain. In de voorversterker zit één enkele 12AX7 buis, de 20 watt eindtrap werkt met transistors, wat ‘m vooral geschikt maakt voor in huis en in de studio.

 

68.
Dunlop Echoplex
effect

De Echoplex is een delay met de klank van de oude tape echo en een maximum delaytijd van vier seconden. Een externe schakelaar kan aangesloten worden voor de tap tempo functie.

 

67.
ESP LTD BB-600 Baritone
gitaar

Naast een indrukwekkende selectie custom shop instrumenten kwam ESP traditiegetrouw met veel nieuwe signaturemodellen. Maar meest bijzonder vonden we de LTD BB-600 Baritone met zijn mooie doorzichtig zwarte burst over de gevlamde esdoorn top.

 

66.
Yamaha USBT01/MD-BT01
wireless midi
Het oogt niet spectaculair, Yamaha’s USBT01 en MD-BT01, maar ze zijn wel handig. Ze kunnen namelijk draadloos midi versturen via bluetooth LE tussen je iOS mobiele apparaat en je computer. Gelukkig hebben ze ook niet vergeten een extra adapter te maken voor een standaard usb poort – de USBT01 -en zelfs een klassieke vijfpins midi aansluiting, de MD-BT01 dus ook apparaten zonder bluetooth mogen meedoen.

 

65.
Peavey Cirrus
basgitaar

We zien de terugkeer van de Cirrus basgitaar. Deze 4-snaar met doorlopende hals constructie heeft vierentwintig frets en actieve elektronica met een drieband EQ en regelaars voor volume en element mix.

 

64.
Remo Tamani
talking drum
De Tamani drum is een talking drum gemaakt van Acousticon. De touwbespannen trommel heeft een Skyndeep Ultratac Lizard drumvel dat er niet alleen uitziet als een vel van hagedissenhuid, maar ook zo aanvoelt. Compleet met de textuur van de schubben.

 

63.

Laney GH serie basversterkers

Van het Engelse Laney zijn de bluesy Lionheart en metal Ironheart versterkerseries erg populair. Niet vreemd dat ze nu met een lijn komen die hier tussenin zit, zeg maar in het classic rock gebied. We hebben het over de GH serie, mooi vormgegeven met zwart en rood tolex, die er in drie varianten is, een 50 watt top en combo en een 100 watt top. Allen draaien ze op EL34 buizen en hebben ze twee kanalen die je clean of overstuurd kan instellen, maar een ander karakter hebben. Een digitale studio reverb zorgt voor de galm en via de DI met speaker simulatie kan je rechtstreeks inprikken op een mengpaneel.

 

62.
Yamaha FG800
gitaar

De FG serie, een belangrijke vaste waarde in Yamaha’s catalogus akoestische gitaren, heeft een upgrade gekregen. De nieuwe FG800 serie zal de bestaande FG700 modellen vervangen. De nieuwe modellen hebben meer volume en het lage frequentiegebied komt beter uit de verf.

 

61.
Line 6 Firehawk 1500
gitaarversterker

Met de Firehawk 1500 wil Line 6 het probleem tackelen dat een modelingversterker vaak niet genoeg vermogen heeft voor op het podium. Zou 1500 watt genoeg zijn? In de stijlvol vormgegeven versterker zit de software van de Firehawk vloerprocessor. Hij is uitgerust met maar liefst zes speakers in een wet-dry-wet configuratie. Het droge gitaargeluid komt uit de middelste speakers, terwijl de (stereo) effecten door de buitenste luidsprekers worden weergegeven. Overigens is het niet alleen een gitaarversterker, maar kan hij net zo goed gebruikt worden als monitor of versterker voor keyboards, bas en akoestisch gitaar.

 

60.
Tech 21Fly Rig
baspedaal

Bij Tech21 zien we de basversie van de Fly Rig. Dit zeer handzame pedaal combineert diverse fijne effecten en als ze zo goed zijn als de losse pedalen van het merk, dan is dit geheid een winnaar. Het heeft onder meer een chorus, een octaver met fuzz, het befaamde Sansamp-circuit en een tuner. Is dit het pedaal dat alle andere pedalen overbodig maakt?

 

59.
Gibraltar Stealth G Drive
drumpedalen

De Stealth G Drive pedals zijn een net setje soepel lopende middenklasse pedalen van Gibraltar. Verkrijgbaar in enkel en twin, met alle stelmogelijkheden die je aan een pedaal nodig hebt en een aantrekkelijke prijs.

 

58.
PRS CE24
gitaar

Na zo’n tien jaar weggeweest te zijn uit het PRS gamma is de CE24 in een vernieuwde uitvoering uitgebracht. Deze PRS met geschroefde hals constructie heeft twee PRS 85/15 humbuckers en een tremolo. De mahonie body heeft een top van gevlamd esdoorn, afgewerkt in acht verschillende kleuren van amber tot Trampas groen. De hals met pattern thin profiel is afgewerkt in zijdeglans voor een optimale bespeelbaarheid.

 

57.
Boss VO-1 Vocoder
effect

Boss pakt uit met het VO-1 Vocoder pedaal voor elektronische stemklanken en talk-box geluiden. Naast een in- en uitgang heeft het pedaal aansluitingen voor een microfoon en effectloop.


 

56.
LP Sheila E timbales

Sheila E. maakte een overstap van Toca naar LP, en het merk maakte een set prachtige esdoorn timbales voor haar. Afgewerkt met een walnoot en esdoorn finish en gemonteerd op een timbalestandaard die hydraulisch in hoogte te stellen is. Zoiets zagen we ook al bij een aantal standaards van DW.

 

55.
T-Rex Replicator
effect

Natuurlijk is de productieversie van de Replicator tapedelay het grote nieuws bij T-Rex, de enige tapedelay op de markt met tap tempo, voorzien van motor, magnetische koppen en tape cartridge.

54.
Hartke TX600
basversterker

Na jaren van relatieve rust is er veel nieuws bij Hartke. De TX600 is een zeer lichte en compacte versterker van 600W, met de bekende buizenvoorversterker van Hartke. De gemiddelde Klasse-D-versterker heeft volgens Hartke meer mid dan laag en door vooruitgaande techniek moet deze amp daar geen last van hebben.

 

53.

Godin Dorchester Bass bas

Godin’s Dorchester Bass is een iets puntigere variant op het klassieke Mosrite-ontwerp, waar de Ramones groot mee werden, met een vleugje Rickenbacker-gitaar. De bas is voorzien van twee passieve, P90-achtige elementen.

 

52.

Fender American Elite gitaren

De American Elite serie is een geheel nieuwe gitaarlijn komt, die de Deluxe lijn zal vervangen. Er zijn Stratocasters (al dan niet met 'shawbucker' in de brugpositie) en Telecasters. De serie heeft een compound radius toets en een halsprofiel dat van een C overgaat in een D naarmate je hoger op de hals komt. Verder vind je de nieuwe (inmiddels 4e generatie) Noiseless pick-ups en locking tuners. Een bijzonder model is de thinline Tele, met zijn geheel vernieuwde brug. Deze zit niet vastgeschroefd, maar geklemd onder het bovenblad en op de plaats gehouden door de snaardruk.

 

51.

DNA 800 basversterker
DNA staat voor David Nordschow Amplification. Nordschow was altijd de man achter Eden en sinds de verkoop van dit merk aan Marshall, houdt hij zich bezig met zijn eigen DNA. Op de NAMM zien we lichtere kasten, met een nieuwe gepoedercoate afwerking. Op de laatste dag brengt Nordschow persoonlijk zijn nieuwste top naar de beurs. De DNA 800 heeft iets minder knoppen dan de 1350, maar de toonregeling blijft zeer uitgebreid, door enkele push-/pullschakelaars.

 

50.
Paiste Vir2osity
ride cimbaal

Carl Palmer tekende voor de Vir2osity ride, een redelijk zwaar ridebekken gebaseerd op de Dry Dark Ride. De buitenste rand van het blad is geschoren, terwijl het binnendeel ongeschoren is. Dat geeft deze Paiste ride twee duidelijk verschillende rideklanken; gecontroleerd en houtig in het midden, iets lichter en zoeter langs de rand. De cup en de beide verschillende speloppervlakken zijn goed van elkaar gescheiden en dat geeft je heel wat klankvariatie in één bekken.

 

49.

Orange 4 Stroke basversterker
Naast de OB1-300 Combo toonde Orange nog twee basversterkers De 4 Stroke is leverbaar in 300W en 500W en het is eens een keer géén compacte klasse-D-versterker. De 4 Stroke is een 'ouderwetse' Klasse-AB en is perfect voor de no-nonsense rockbassist.

48.
Sabian XSR
cimbalen

Het belangrijkste Sabian-nieuws dit jaar: de XSR bekkens als vervanging van de middenklassse XS20-reeks. De XSR’s zijn net als de XS20 gemaakt van B20-bekkenbrons, maar de vorm van de cups en het profiel van de bekkens is volledig herzien. Dat levert volgens Sabian een veel muzikaler bekken op.

47.
Eden Terra Nova basversterker
De Terra Nova is een compacte bastop, die net onder de WTX- en boven de E-serie gepositioneerd wordt. De versterker, met een bijzondere knoppenconfiguratie, is leverbaar in 225W en 500W en de lichte versie is er ook als combo, met naar keuze een 12” of twee 10” speakers.


46.

LP Stave cajon
Bij LP is er gigantisch veel cajónnieuws. Vaak gaat het om varianten op het vierkante-houten-dozen-thema, maar er zitten ook wel een paar heel interessante nieuwe vindingen tussen. De Stave cajón bijvoorbeeld, die een klankkast heeft die net als bij een conga is opgebouwd uit duigen. Het ding klinkt heerlijk vol en brutaal; een cajón met een vleugje conga eigenlijk. Hoewel dat niet zo is bedoeld, kwam een aantal standbezoekers er al snel achter dat ook de bovenkant van de Stave cajón fantastisch goed klinkt. Dubbele winst dus.

 

45. Gibson ES-275 gitaar
Bij Gibson Memphis zien we een heel nieuw model, de ES-275. Met de bodyvorm van een Super 400, zij het een inch smaller, en een dunnere body vonden wij het een heel aantrekkelijk instrument.

 

44.
Gretsch Renown Maple
drums

Gretsch geeft de Renown Maple een flinke update. De set heeft nu 7-laags esdoorn ketels met Silver Sealer aan de binnenkant. De draagranden staan onder een hoek van 30 graden en de set heeft dezelfde chique 302 Stickchopper spanranden als op de Brooklyn en Broadkaster sets zitten. Daarnaast zijn er nu zeven verschillende finishes leverbaar, waaronder de klassiekers Marine Pearl en Silver Oyster Pearl.

 

43.
Remo Silent Stroke practice pad
Het is eigenlijk niet meer dan de aloude Remo practice pad, voorzien van een Silent Stroke gaasvel. Zo makkelijk kan het soms zijn. Nu ja, niet helemaal natuurlijk, want het vel van de practice pad heeft een heel ander profiel en een ander velrandje dan een normaal drumvel.

 

42.
Meinl Marathon Exclusive conga’s

De Marathon Exlusive is een setje van drie luxe uitgevoerde Meinl conga’s. Ze hebben een dubbellaags duigenketel gemaakt van Siamees eiken, True Skin buffelvellen en een hoogglanzende transparante laklaag. Je hebt op hardwaregebied keuze uit een gewone chroomfinish, en een goudkleurige finish.

 

41.

Zildjian S-serie cimbalen
Zildjian introduceert de vervanger van de betaalbare ZHT-serie. De nieuwe S-serie is gemaakt van een B12-legering (88% brons en 12% tin). Er zijn maar liefst 33 modellen in de reeks verkrijgbaar, dus je kunt zonder problemen een complete set samenstellen. De S-serie is vernoemd naar Sally Zildjian, grootmoeder van de huidige directeuren Craigie en Debbie. Sally was een van de mensen die haar man, Avedis Zildjian III, er in de jaren twintig van wist te overtuigen het familiebedrijf over te nemen.

40.
Vic Firth Keith Moon drumstokken

Ook bij Vic Firth is er een aantal nieuwe signature-modellen, waaronder wel een héél opmerkelijke: Keith Moon. Vic Firth werkte samen met de nabestaanden van Moon om zo tot een stok te komen die Moonie zou bevallen.

39.
Dream Cymbals Try-hat cimbalen
De Try-Hat is een set van drie hihatbekkens; een uit de Energy-reeks, een uit de Bliss-reeks en een uit de Contact-reeks. Je kunt zelf naar hartenlust combineren en bepalen wat je als boven- en onderbekken gebruikt. Om het wisselen te vergemakkelijken worden de bekkens geleverd met een extra hihatclutch en een handige tas voor vervoer. De Try-hat is verkrijgbaar in 13” en 14”.

 

38.
Pearl Dennis Chambers snaredrum

Dennis Chambers ruilde na dik twintig jaar zijn Pearl signature-snaredrum in. De aloude witte esdoorn 14”x6½” wordt nu vervangen door een 14” x5½” snaredrum van gegoten aluminium. De ketel zelf is versierd met een scheerpatroon en afgewerkt in zwart. Heel opvallend is de verdeling van de spanbokken: twaalf aan de bovenkant en acht onder. Dit omdat Chambers zoveel mogelijk controle over de stemming wil hebben, maar tegelijkertijd de ketel niet meer wil dempen dan nodig. Hoe dan ook, een bijzondere trommel.

 

37.
Alesis Strike elektronische drums

Alesis heeft een nieuwe toplijn op het gebied van elektronische drums: Strike. De Strike sets zijn er in twee soorten: een iets betaalbaardere vijfdelige Strike Zone, en een grote zesdelige Strike Pro. De pads van de sets hebben alle gaasvellen, de bekkens zijn volledig opnieuw ontworpen, en de module heeft een aantal indrukwekkende specificaties. Denk daarbij aan 1000 ingebouwde klanken, een groot helder lcd-scherm en edit-functionaliteit via de computer.

36.

DW Collectors Pure Oak drums

Begin november maakte DW een nieuwe houtsoort in de Collector-serie bekend: eiken. De Pure Oak heeft toms gemaakt van zeven lagen eikenhout, floortoms en bassdrums van acht lagen, en snaredrums van elf lagen, alle zonder verstevigingsranden. Bijzonder aan de Pure Oak sets is daarbij dat ze zijn opgebouwd uit iets dikkere lagen dan de normale DW Collectors. De Pure Oak sets worden standaard geleverd met de nieuwe dubbellaags DW AA vellen, die een glad wit oppervlak hebben.

 

35.
Gretsch Streamliner
gitaren

Gretsch introduceert de nieuwe betaalbare Streamliner serie elektrische gitaren. In 1998 kwam de Electromatic serie uit, een uitkomst voor gitaristen met een beperkt budget die toch graag zo’n coole gitaar wilde hebben. Met de Streamliner reeks is een Gretsch nog makkelijker bereikbaar. De gitaren zijn verkrijgbaar in een versie met stoptailbrug of Bigsby. Ze zijn voorzien van een nieuw Gretsch element: de Broad’Tron en hebben een body van gelamineerd esdoorn, al dan niet voorzien van een sustainbalk.

 

34.
Korg Volca FM
synthesizer
Korg gaat zijn Volca serie uitbreiden met de Volca FM, een driestemmige 6 operator FM synth in het klassieke DX7 kleurenschema. Volca FM heeft een verbeterde versie van de Volca sequencer, een chorus effect en een lfo. Je kunt de klanken zelf programmeren, een van de vele presets gebruiken of DX7 sounds laden via sys-ex.

 

33.
Fender Bassbreaker
gitaarversterker

De Fender Bassman is een van de meest gewilde klassieke versterkers. In Engeland nam Jim Marshall dit ontwerp als uitgangspunt voor zijn JTM45, ook wel bekend als de Bluesbreaker. Met de Bassbreaker serie wil Fender de geschiedenis van dit circuit aan beide kanten van de Grote Plas vangen in één ontwerp, in vier uitvoeringen. De kleinste versie is de 007, een 7-watter met een enkele EL84 in de eindtrap. Hierna zien we de Bassbreaker 15 met twee EL84’s, samen goed voor 15 watt, en de 45, die is voorzien van twee EL34 eindtrapbuizen die 45 watt leveren (met de outputregelaar terug te brengen naar 1 watt). Deze drie versterkers zijn alle als top en als combo leverbaar. De laatste in rij is de 18/30 met vier EL84 buizen, alleen in combo-uitvoering en met een tussen 18 en 30 watt schakelbaar vermogen. Alle versterkers hebben een strakke, grijs gelakte tweed bekleding.

 

32.
DW Icon
snaredrum
DW introduceert een nieuwe Icon snaredrum waarvan de opbrengsten net als bij de vorige modellen naar een goed doel gaan. Deze keer was het de beurt aan Mick Fleetwood, en die koos de coverfoto van het legendarische Fleetwood Mac-album Rumours als uitgangspunt voor zijn snaredrum. Alle figuren die je op de ketel ziet staan, zijn opgebouwd uit verschillende soorten hout-inlay. Waanzin...


31.
Nord Piano 3

De  gewogen 88 toetsen van Nord’s Piano 3 maken gebruik van een nieuw drievoudig schakelend keybed. De touché is verbeterd met Virtual Hammer Action Technology. Met een nieuwe bekleding van de toetsen voelt het veel meer als echt ivoor. Kortom, Nord Piano 3 voelt echt aan als een vleugelpiano. Het nieuwe oled display is veel beter leesbaar en het geheugen is groter geworden met 1 GB voor de Nord Piano Library en 256 MB voor de Nord Sample Library.

 

30.
Riversong Silhouette
gitaren

Riversong gitaren zijn prijzig. Voor wie aanhikt tegen de prijs is er goed nieuws, want de hier gepresenteerde Silhouette serie zal beduidend goedkoper zijn. Daarvoor heeft Mike Miltimore een carbon fiber (koostofvezel) hals ontwikkeld, die veel minder productietijd in beslag neemt dan een houten variant. De gitaren hebben een hoogglans zwarte top en een mat zwart zij- en achterblad. De binding is van blank esdoorn. Door de koolstof hals heeft de gitaar een lagere resonantiefrequentie, wat een volle klank als gevolg heeft. In de Traditional serie noteren we de toevoeging van Grand Auditorium modellen en een 12-snaar.

 

29.
Kurzweil M210
digitale piano
De Kurzweil M210 heeft een hamerklavier met 88 gewogen toetsen en 20 inspirerende factory-presets van akoestische/elektrische piano’s, orgels, gitaren en orkestinstrumenten. Er zijn 12 ritme-begeleidingspatterns en keuze uit verschillende backing-stijlen. De M230 is vergelijkbaar met de M210 maar biedt meer basisklanken (30) en meer ritme presets (eveneens 30).

 

28.
Tama SLP
snaredrums
Drie nieuwe snaredrums in de SLP-reeks bij Tama. Een zwaargewicht G-Walnut, met een 9mm dikke walnotenhouten ketel, 2,3mm dikke geperste Sound Arc spanranden en een nieuw ontwikkelde 30 snaren tellende snarenmat. De 14”x5½” Vintage Poplar Maple heeft een 6-laags ketel die twee binnen- en buitenlagen van esdoorn combineert met twee tussenliggende lagen populierenhout. De ketel is daarnaast ook nog eens voorzien van verstevigingsranden. De Vintage Hammered Steel heeft een zwaar gehamerde 1,2mm dikke stalen ketel. De hamerafdrukken geven de snaredrum meer focus en een complexer karakter. Een mat chromen finish maakt de look van deze trommel helemaal af.

 

27.
Tracktion BioTek Organic Synthesizer

De BioTek Organic Synthesizer van Tracktion combineert een synthesizer engine met een uitgebreide verzameling samples, van natuurlijke geluiden tot urban en mechanische sounds. De gebruikersinterface is gebaseerd op een enkel scherm volgens de Tracktion filosofie en valt op door de centraal geplaatste XY-controller en een aantal knoppen die van functie veranderen afhankelijk van de gekozen preset. De plug-in laat zich eenvoudig bedienen, maar kan zeer complexe klanken voortbrengen. BioTek Organic werkt als aax/ au/vst onder Windows en Mac OSX en is ook Linux VST compatibel.

 

 

26. Gibson Traditional en High Performance gitaren

Gibson USA toont twee reeksen 2016 modellen. Van elke gitaar is er een Traditional en High Performance versie. Met de Traditional keert Gibson terug naar de modellen van voor 2015, toen alleen High Performance modellen beschikbaar waren. Voor 2016 houdt HP in: een iets bredere hals (maar niet zo breed als in 2015), afgeronde titanium topkam die vastgezet kan worden, vernieuwde stemmechanieken op het G Force systeem, afgeronde freteindes, fast acces hiel en een slagplaat die je eenvoudig kan loshalen of vastklikken. Voor beide series is Gibson overgegaan op een nieuwe manier om de fretplaatsing te berekenen, wat een verbeterde zuiverheid oplevert.

 

25. Casio MZ-X500/MZ-X300 keyboards
Casio onthuld op de NAMM twee zeer vergelijkbare keyboards. De MZ-X500 en MZ-X300 zijn opvolgers van de MZ-2000 Series en veel meer dan alleen piano’s. Een kleuren touchscreen laat het instrument makkelijk bedienen. Je heb keuze tussen 1100 klanken (900 voor de MZ-X300) dus het klankpalet is gigantisch en de kwaliteit zeer goed te noemen. Klanken zijn live instelbaar en je kan effecten (uit 20) toevoegen, en MZ’s zijn voorzien van een pattern sequencer, 16 multi-functies gevoelige pads. Je kan zelfs sampelen. Een compleet instrument dus, met ingebouwde stereoversterker en speakers.

 

24. ESP LTD B-1004SE/B-1005SE bassen

ESP toont op de NAMM een hele serie nieuwe bassen. De topmodellen hebben de weinig fantasievolle namen LTD B-1004SE en de B-1005SE. Deze bassen worden 'multi-scale' genoemd: Een speciaal fretontwerp zorgt voor optimale snaarspanning en ergonomie. Met veel minder woorden betekent dit dat de bassen fanned frets oftewel waaierfrets hebben.

 

23. Roland El Cajon hybride cajon
Roland heeft iets bijzonders in elkaar gezet. De EC-10 El Cajón is een akoestische cajón waar je elektronische sounds overheen kunt layeren. Het ding heeft 30 ingebouwde klanken die je met twee achter de slagplaat weggewerkte triggers kunt aansturen. Die getriggerde klank wordt uitversterkt door een speaker achter het klankgat, dat overigens in de slagplaat zit in plaats van in de achterkant. De akoestische cajónklank moet je eventueel nog met een microfoon uitversterken. De El Cajon werkt met een adapter, maar ook op zes AA-batterijen, en dat maakt het ding heel mobiel.

22. DigiTech Trio+ effect


Vorig jaar imponeerde Digitech met de Trio, een pedaal dat backing tracks maakt bij de partijen die je speelt. De Trio+ heeft een geïntegreerde looper en meer geheugenplaatsen. Nieuw zijn ook een effectloop en meer stijlen, waaronder metal. Ook kan je nu kiezen uit een drukke of meer bescheiden bassist. Hoe heerlijk is dat?

 

21. Paiste Big Beat cimbalen
Paiste komt met heel veel, heel grote bekkens. Onder andere in de 2002-serie. Het is de 45ste verjaardag van de 2002-serie en de Black Big Beat bekkens zijn daarom voorzien van het zwarte 2002-logo. De Big Beat bekkens zijn volgens Paiste multi-purpose. Je mag zelf bedenken hoe je ze gebruikt; als crash, ride of hihat. Ze zijn verkrijgbaar in 18” tot en met 24”, en ook per twee in 15” en 16”.

 

20. Danelectro 59DC bas

De 59DC Long Scale Bass is een mooie, zeer lichte en praktische bas: lange mensuur, metalen brugzadels en elementen die dichter bij die van de originele exemplaren liggen.

19. Aristides 080 gitaar

Aristides gaat als een speer in de progmetal scene. Bij het ontwerpen van de 080 fanned frets is Aristides niet over één nacht ijs gegaan, maar heeft door Hipshot een getrapte brug laten maken en door Bare Knuckle schuingeplaatste elementen. Ander nieuws is dat de houten toetsen - het laatste onderdeel dat nog kon 'werken' - vanaf heden niet meer te vinden zijn op Aristides gitaren en zijn vervangen door licht of donker gekleurd Richlite toetsen.

 

18. Breedlove Oregon Concert gitaren

Bij Breedlove zien we twee prachtige Oregon Concert modellen die in beperkte oplage zullen verschijnen. Beide zijn gemaakt van Myrtlewood, een houtsoort die alleen voorkomt aan de westkust van Amerika en in Jeruzalem. De klankkast van de Oregon Concert LTD is volledig uit deze houtsoort opgetrokken, terwijl de Oregon Rogue een sparren top heeft. De blauwe kleur van deze gitaar verwijst naar de rivier de Rogue in Oregon.

 

17. d'Addario NYXL bassnaren
De NYXL snaren waren er al voor gitaar, maar nu ook voor bas. De snaren gaan langer mee, blijven beter op stemming en klinken luider. Dit bereikt het merk door onder meer een eigen, andere manier van wikkelen en door de snaren van een sterkere kern te voorzien, die gemaakt is van staal met meer koolstof. De NYXL-bassnaren zijn leverbaar voor vier- en vijfsnarige bassen met een E-snaar van .100 of .105.

 

16. Arturia MatrixBrute synthesizer
De Arturia MatrixBrute synthesizer is de hele grote broer van de MiniBrute; monofoon/duofoon en volledig analoog. Maar behalve een full-size 3-octaafs toetsenbord met pitch-en modulatiewielen, heeft ie een fraai bedieningspaneel vol knoppen, twee displays en een joekel van een modulatiematrix - vandaar de naam natuurlijk - om 16 bronnen en doelen met elkaar te verbinden. Met een data encoder bepaal je de sterkte van de modulatie. En die matrix werkt niet met kabels maar met schakelaars, wat tevens betekent dat je je complete sounds ook kunt opslaan en laden. MatrixBrute heeft 3 vco’s met de beroemde Metalizer functie en twee multi-mode vcf's; een steiner filter en een ladder filter, beide voorzien van de Brute Factor en Drive functies. Verder drie envelopes, twee lfo’s en meer. Er is een analoge (!) effectprocessor ingebouwd met delay, chorus en flanger. De ingebouwde 64 staps sequencer is veel  uitgebreider dan die in de MiniBrute. De achterkant is ook indrukwekkend: midi in/out/thru, usb en een rij van cv aansluitingen: 12 x cv in en 12 x cv out, plus gate en sync. Er zijn verder aansluitingen voor drie pedalen, een stereo audio output en een ingang voor externe audio.

 

15. Marshall Code gitaarversterker

Marshall verrast met een nieuwe modelingversterker, de Code. Hij is er in drie versies van 25, 50 en 100 watt. Al verschilt het regelpaneel van deze versies wel, de mogelijkheden zijn gelijk, want hij is te bedienen met een app (Android en iOS). En die mogelijkheden zijn enorm. Je kan niet alleen kiezen uit legio versterkers, cabs en effecten, maar ook muziek uit de bibliotheek van je mobiele apparaat streamen en loopen. De bijbehorende footswitch kan je koppelen aan de functie die je zelf kiest om te schakelen.

 

14. Pearl Decade drums

Pearl viert dit jaar zijn 70ste verjaardag, en die zetten ze kracht bij door zo’n beetje alle drumsets die qua prijs ónder de Reference-kits zitten te vervangen of aan te passen. De meest opvallende zet? Het merk draait de Vision-reeks de nek om. Daarvoor in de plaats komt de Decade, een set met 6-laags, 5mm dunne esdoorn ketels, een mooie matgelakte finish, en een winkelprijs ruim onder de duizend euro. Opvallend: Pearl geeft levenslang garantie op de constructie van de ketels. Dat geeft vertrouwen!


13. Boss Waza Amp gitaarversterker

De Waza Amp is een versterkertop met vier kanalen die gebruik maakt van de Tube Logic technologie zoals ook in de Blues Cube serie toegepast. Daarnaast kan je twee Tone Capsules (ook bekend van de Blues Cube serie) plaatsen. Eén Tone Capsule wordt al meegeleverd en geeft de brown sound. Boss wil naast het meer Amerikaanse geluid van de Cubes, met de Waza Amp een meer Brits geluid laten horen.

 

12. Waldorf kb37 modulaire synthesizer
Waldorf introduceert op de NAMM een compleet modulair systeem, in de vorm van het kb37 controller keyboard dat ruimte biedt voor het monteren van Eurorack modules. De modules zijn makkelijk te bedienen dankzij het schuin geplaatste paneel. De kb37 bevat een 37 full-size toetsen Fatar TP9 klavier met velocity en aftertouch. De ingebouwde voeding levert ook stroom voor de modules. Er zijn 8 cv outputs, 3 trigger outs, usb, midi in/out/thru en een aansluiting voor een sustainpedaal. Waldorf had al de Eurorack nw1 Wavetable Module, maar ze introduceren drie nieuwe modules om het rack van de kb37 vol te krijgen. mod1 bevat drie analoge modulatiebronnen met lfo's en van simpele ADSR envelopes tot complexe multi-stage curves. dvca1 bevat twee vca's die behalve neutraal (dry mode) met de colour knop ook warm en kleurig kunnen klinken, dankzij het ingebouwde state variabel filter circuit. Je kunt lineaire en exponentiële curves gelijktijdig gebruiken, hij heeft positive gain control voor echte versterking en een link optie voor pan-effecten. cmp1 is een analoge compressor, die op allerlei manieren gemoduleerd kan worden voor diverse ongekende sidechaining-effecten. De compressor heeft manual en automatische standen, hard- en softknee curves en een mixknop voor de balans tussen origineel en bewerkt signaal.

 

11. D’Angelico Deluxe gitaren

Wat is meer chique dan een matzwarte gitaar met gouden hardware? Dat zal het team van D'Angelico hebben gedacht bij het ontwikkelen van de Deluxe serie, die de zes meest populaire modellen uit de Standaard serie omvat in een opgewaardeerde versie. Zo zijn ze voorzien van custom Seymour Duncan pickups (op de EX-175 na, die TV Jones elementen heeft), grafieten topkam, Jescar frets en Grover locking tuners en zes standen schakelaars. De afwerking is Midnight Matte gedoopt.

10. Yamaha Recording Custom drums

Yamaha viert de terugkeer van de Recording Custom. De set werd in samenspraak met Steve Gadd ontwikkeld, en er is ruim drie jaar aan de kit gewerkt. Anders dan de originele Recording Custom wordt het nieuwe exemplaar in de Chinese Yamaha-fabriek gemaakt, waar onder andere ook de Live Custom vandaan komt. De verschillen met de originele 9000 zijn legio. De ketels worden namelijk niet langer gemaakt van Japans berken, maar van Amerikaans, trager groeiend berken. Dat is volgens Yamaha een stukje harder, en dat levert een meer resonante klank op. De draagranden hebben een iets flauwere hoek, waardoor er meer velcontact is. De spanbokken op de ketel zijn flink forser ten opzichte van de vorige Recording, en ook dit heeft weer invloed op de klank.

 

9. Dave Smith Instruments OB-6 synthesizer
Synthpioniers Tom Oberheim en Dave Smith hebben de handen ineen geslagen met als resultaat de OB-6. Dit is een geheel analoge zesstemmige synthesizer gebaseerd op de vintage Oberheim SEM. Hij heeft twee 'discrete' oscillators plus sub-oscillator met continue variabele golfvormen, een low-pass, high-pass, band-pass filter en een vca per stem. Daarnaast allerlei modulatiemogelijkheden zoals X-mod, een dubbele digitale effectenafdeling met reverb, delay, chorus, phase shifter en ring modulator en er is een afzonderlijke knop voor vrijwel elke functie. Het full-size toetsenbord met velocity en aftertouch omvat vier octaven en er is een multimode arpeggiator en een polyfone stepsequencer met 64 stappen.

 

8. Fender Paramount gitaren

Met de Paramount serie maakt Fender duidelijk dat ze een serieuze naam willen zijn in de wereld van akoestische gitaren. De Paramount gitaren koppelen een klassiek design aan moderne eigenschappen. De serie bestaat uit een Dreadnought, Parlor en Triple-0, die alle verkrijgbaar zijn in een Standard en Deluxe uitvoering. Standard betekent een massief mahonie zij- en achterblad en een palissander toets en brug, waar de Deluxe een toets en brug van ebben heeft en is voorzien van een zij- en achterkant van massief palissander. De top van alle gitaren is van massief sitka sparren en alle modellen zijn voorzien van speciaal voor deze serie gemaakte en per model getunede Fishman PM voorversterker. Het uiterlijk is zeer verzorgd met zijn sixties zwart-wit geblokte binding, slagplaat in wolkvorm en stijlvol vormgegeven kop met open stemmechanieken.

 

7. Zoom ARQ Aero RhythmTrak

Zoom maakt op de beurs indruk met de ARQ, waarvoor een geheel aparte stand is ingericht. Dit prachtig uitziende apparaat is een combinatie van drummachine, sequencer, looper en midi controller met ingebouwde accelerometer. ARQ bestaat uit twee delen: het Base Station en de Ring controller. In het Base Station zitten zo'n 500 one-shot samples, 70 synthsounds en diverse effecten. Behalve een stereo output is er ook een stereo lijningang voor phrase recording en looping. Via usb kan ie met je computer communiceren, maar er is ook een sd card slot voor dataopslag. De Ring Controller gebruikt bluetooth voor de communicatie met het Base Station of je daw. Er zitten 96 velocity- en aftertouchgevoelige pads op waarmee je samples, loops en drums triggert en synths bespeelt. Verder zijn er knoppen voor rec/play/stop en voor de effecten. Met de ingebouwde drie-assige accelerometer kun je midi controllermessages genereren. De Ring kan op het basisstation bevestigd worden of veel leuker natuurlijk, je kunt hem je hand houden als controller.

 

6. Zildjian A Avedis cimbalen
Als je van oude Zildjian A’s houdt, dan is er goed nieuws, want die worden vanaf nu ook gewoon weer nieuw gemaakt. De Zildjian A Avedis serie is een reeks bekkens die zijn gebaseerd op de bekkens die het merk tussen de jaren dertig en zestig maakte. Ze zijn zoet en licht, hebben wat meer helderheid dan de Keropes, en ze voelen alsof ze al jaren bespeeld zijn. Er is keuze uit crashes en rides van 18” tot en met 22”, en hihats van 14” tot en met 16”. Zildjian geeft aan dat de onderlinge gewichtsverschillen van de modellen vrij groot kunnen zijn. Het gewicht staat dan ook aangegeven op de onderkant van elk bekken. Leuke touch is dat de bekkens voorzien zijn van het oude Zildjian-logo, dat niet meer was dan een outline.


5. Yamaha Montage workstation
Montage heet het nieuwe top of the range workstation van Yamaha, dat verkrijgbaar is in versies met 61, 76 en 88 toetsen. Nieuw is de Motion Control Synthesizer Engine waarmee je de sound bepaalt en bestuurt, bedoeld om de twee audio engines aan te sturen. Het gaat daarbij om de Advanced Wave Memory 2 (AWM2), die voortborduurt op de Motif met onder andere tienmaal zoveel mogelijkheden als de XF, twee  keer zoveel effecten en een verdubbelde polyfonie. De tweede  audio engine is FM-X die  niet alleen DX-7 klanken levert maar dankzij acht operators in plaats van zes en 88 algoritmen in plaats van 32, nog veel verder kan gaan. Naast talloze knoppen en faders heeft Montage een prachtig kleuren touchscreen midden in het bedieningspaneel. Handig is ook de nieuwe Super Knob Encoder waarmee je meerdere parameters tegelijk kunt bedienen en statische klanken naar het leven brengen. Dit laat je geluiden perfect glad morphen naar nieuwe geluiden met één knop, óf voet als je daarvoor een pedaal gebruikt.

 

4. Music Man Cutlass bas

Een echte verrassing is de nieuwe Cutlass Bass van Music Man. Misschien komt het omdat Fender een paar jaar terug met de Dimension een Music Man-achtige bas uitbracht, want de Cutlass is een bijna exacte kopie van de Fender Precision, al dan niet met toegevoegd brugelement. Hiermee hebben alle drie de merken van Leo Fender, Fender, Music Man en G&L, een P-achtige bas in huis. Het is ook enigszins vreemd, want je gaat naar Music Man voor de sound van actieve elektronica en die dikke humbuckers, terwijl de Cutlass enkelspoelselementen en passieve elektronica heeft.

 

3. Yamaha Revstar gitaren

Met de Revstar serie brengt Yamaha voor het eerst in twintig jaar een totaal nieuwe lijn gitaren uit. Met deze serie, die wat uiterlijk betreft is geïnspireerd op de straatrace motorscenes in Londen en Tokio, viert Yamaha tevens zijn 50-jarig jubileum als gitaarbouwer. De Revstar gitaren zijn vanaf de grond af ontworpen, waarbij geen detail is overgeslagen. De serie omvat acht modellen, variërend in prijs van een kleine 500 euro tot meer dan 1500 euro. De body heeft een asymmetrische dubbele cutaway en is voorzien van twee humbuckers, behalve de RS502T, die met P-90's is uitgerust, en de RS720B, die Filteron-type elementen heeft. De vrij vlakke palissander toets (radius 13,75 inch) is voorzien van medium tot jumbo frets, afhankelijk van het model. Naast een volume- en toonregelaar hebben de meeste modellen een push-pull Dry-schakelaar, die voor een een helderdere klank zorgt zonder dat het uitgangsniveau lager wordt of de ruisonderdrukking van de humbucking elementen wordt uitgeschakeld. De body's van de RS502, 620, 720B, 820CR en P20CR zijn gelakt en vervolgens met staalwol geborsteld voor een gebruikte uitstraling. De RSP20CR is voorzien van een een koperen slagplaat, terwijl de RS502T is uitgerust met een volledig nieuw vormgegeven zwevend staartstuk van aluminium en de RS720B met een Bigsby tremolo.

 

2. ATV aD5 drummodule
De grootste klapper op de beurs op slagwerkgebied is eigenlijk nauwelijks te vinden in het gebouw. In een klein afgeschermd hokje in de gang demonstreerde de ATV Corporation haar eerste drummodule: de aD5. Dat verhaal wordt een stuk spannender als je begrijpt dat dit bedrijf is opgezet door niemand minder dan Ikutaro Kakehashi, de oprichter van Roland, inmiddels 85 jaar oud! Kakehashi ging in 2013 met pensioen, en begon vervolgens nog maar eens een eigen bedrijf, en haalde daarvoor een aantal belangrijke designers bij Roland vandaan. De aD5 is een open-source module, wat betekent dat je er zelf sounds in kunt zetten. Natuurlijk levert ATV ook zelf de nodige sounds aan, en wat we tijdens de korte demo gehoord hebben, grenst aan het ongelooflijke. Dit kon wel eens de meest realistisch klinkende drummodule zijn die er tot nu toe op de markt is verschenen. Het dynamisch bereik is gigantisch; van fluisterzacht tot stuwend hard blijven alle nuances overeind. De latency – de tijd tussen het raken van de pad en het klinken van het geluid – is een indrukwekkende 2,2 milliseconde. Ter vergelijk, dat is sneller dan dat de klank van je akoestische bassdrum je oren bereikt. ATV heeft een interessante insteek bij het maken van de module. Het ding triggert namelijk alleen drumklanken. Sequences, uitgebreide lesprogramma’s, meespeeltracks of opnamefuncties zitten er niet op. Midi is wel aan boord, evenals een slot voor een sd-kaart, een usb-aansluiting en een ethernet-aansluiting.

De Ad5 kan tien stereo pads of triggers aan, en er zijn presets voor vrijwel alle grote merken drumpads aan boord. De prijs van de module komt naar zeggen van de fabrikant rond de 1000 euro te liggen.

 

1. Korg Minilogue keyboardsynthesizer
De nieuwe keyboardsynthesizer van Korg, de Minilogue, is analoog, maar wel vierstemmig polyfoon, volledig programmeerbaar en met een ingebouwde stepsequencer en een delay, in een budget waarvoor je tot nu toe alleen hetzij een digitale, polyfone synth, hetzij een analoge monosynth zonder geheugens kon kopen. Door de 100 presets en 100 geheugenplaatsen laat de Minilogue zich net zo simpel bedienen als de legendarische microKORG, maar biedt net zo veel tweakplezier als een klassieke monosynth. De slim keyboard telt 37 aanslaggevoelige toetsen. Er zijn 8 voice modes: polyfoon, duofoon, monofoon, unison, chord, delay, arpeggio, sidechain. Qua synthese je krijg 2x vco plus ruisgenerator, 1x vcf  (12 en 24db per octaaf), 2x eg, 1x vca, 1x lfo. De polyfone stepsequencer heeft 16 stappen en automatisering van vier parameters. Een audio-ingang en een OLED-display met realtime weergave van parameterveranderingen en oscilloscoop, maakt de boel compleet. Naast midi-in/uit, usb er is ook sync-in en –uit voor synchronisatie met de Volca’s en de Electribe’s.