aanmelden
NAMM Show 2017
Stapels sproductnieuws uit Los Angeles!
Merknieuws 22-01-2017
Natuurlijk zijn we weer afgereisd naar de NAMM Show in het plaatsje Anaheim, een van de steden die samen groot Los Angeles vormen, met in totaal net zoveel inwoners als heel Nederland. L.A. is een echte muziekstad, maar ook een muziekinstrumentenstad. Een logische plek voor de beurs waar jaarlijks ongeveer al het productnieuws voor het eerst wordt gepresenteerd. Meet Music/Pro Sound & Light heeft al het nieuws voor je verzameld!
door: Redactie

Vanaf  woensdagavond 18 januari 2017 zijn we aanwezig in het plaatsje Anaheim, een van de steden die samen groot Los Angeles vormen, met in totaal net zoveel inwoners als heel Nederland. L.A. is een echte muziekstad, maar ook een muziekinstrumentenstad. Een logische plek voor de beurs waar jaarlijks ongeveer al het productnieuws voor het eerst wordt gepresenteerd. Meer dan 1700 standhouders vertegenwoordigden maar liefst zo’n 7000 merken en daarmee was de NAMM weer een stukje groter dan vorig jaar. De drukte leidde bij vlagen tot totale opstoppingen op de beursvloer, maar niemand klaagde want het enthousiasme overheerste bij iedereen.

Wij liepen ons ook deze NAMM show weer het vuur uit de sloffen om al het gearnieuws voor je te volgen. Direct uit het vliegtuig was het meteen acte de présence geven op de tweede etage van het immense beursgebouw om de Roland-perspresentatie mee te maken. Een kwartier later sta je oog in oog met Andy Summers en Jean-Michel Jarre, die van Roland een Lifetime Achievement Award in ontvangst namen. Vervolgens betreedt een hele stoet topmuzikanten het podium om de nieuwste gear te tonen aan de wereldpers.

Dat doen ze goed daar bij Roland, want achteraf gezien was dat de spectaculairste presentatie van de beurs. Het leek dit jaar door de meeste standhouders wat soberder aangepakt dan voorheen, ondanks de toch bijzonder optimistische stemming. Na vier dagen struinen over de beurs constateren we dat modulaire synthesizers steeds populairder worden, kleine effectpedaaltjes zo mogelijk nog kleiner zijn, en de meeste drummerken de nadruk leggen op drumkits in de hoge middenklasse of professionele range, en ook bij de bekkens is het meeste nieuws in de professionele series te vinden. 

Op alle gebieden zien we dat de rijke rock & roll-geschiedenis een belangrijke bron van inspiratie blijft. Reissues van - of variaties op - vintage gitaren, bassen en drumstellen maken een zeer groot deel van het nieuws uit. Ook ‘echt’ nieuwe producten doen vaak hun best zich een zweem van authenticiteit aan te meten door zich door vroeger te laten inspireren; of het nu in vormgeving, klank, of beide is. Opvallend is hierbij dat de jaren tachtig steeds meer een plek als ‘vintage’ tijdperk opeisen. De felle kleuren en uitzinnige (gitaar-)modellen uit die tijd dienen weer volop als inspiratie. Het hoeft dus allang niet meer enkel buizen, tweed en nitrocelluloselak te zijn. 



In dit uitgebreide artikel vind je in volgorde productnieuws GUITAR & BASS, DURMS & PERCUSSION en  KEYBOARD INSTRUMENTS. 


GUITAR & BASS

ESP/LTD 
ESP/LTD komt met gitaar- en basnieuws. Frank Bello krijgt een vernieuwde ESP Frank Bello Jazz bas en een beter betaalbare LTD FB-J4. Lamb Of God's John Campbell krijgt zijn eerste signature-bas ooit, de LTD JC-4FM. In de Thinline-serie met holle kamers, introduceert het merk de fretloze TL-4Z, met zebrano top, en de vijfsnarige TL-5SM. Beide bassen hebben een gelijmde hals.

Qua gitaren: wie wat meer kleur wil kan terecht bij ESP die met de Cult ‘86 een tribute uitbrengt naar de gitaar waarmee Vernon Reid bij Living Colour begon.

Waren vorig jaar de felle en vrolijke eighties-kleuren nog hip, nu zagen we bij metalmerken als ESP/LTD steeds meer gitaren in transparante afwerking, waardoor de gebruikte houtsoorten mooi zichtbaar zijn. Verschillende van deze nieuwe uitvoeringen kwamen we tegen in de M serie met superstrat-modellen.
Natuurlijk waren er traditiegetrouw nieuwe signatures voor vaandeldragers als Kirk Hammett, James Hetfield en George Lynch, maar het was vooral Bill Kellihers Sparrowhawk (foto boven) die onze aandacht trok omdat die gitaar een nieuwe bodyvorm heeft binnen het Japanse merk. Erg leuk was ook de Cult ‘86, een tribute aan de gitaar waarmee Vernon Reid bij Living Colour begon.

Verder zagen we de bekende LTD Eclipse singlecut die nu beschikbaar is met een piëzobrug en dubbele uitgang.

 

PRS
PRS gooit hoge ogen met zijn exclusieve J-MOD 100 John Mayer signatureversterker, die de naamgever zelf komt presenteren. Verwacht een flinke bedrag op het prijskaartje. Dat zal echter niet gelden voor die andere nieuwe PRS versterker, de Sonzera. Deze betaalbare tweekanaals buizenversterker wordt in drie versies uitgebracht: een 20 watt combo en een 50 watt combo en top. De kanalen hebben ieder een eigen driebands EQ sectie. De schakelbare springreverb is voor de 20-watter globaal, en voor de 50 watt modellen per kanaal in te stellen.

Framus
Interessant bij Framus waren de Plank H en T modellen, die zijn gemaakt in samenwerking met Devin Townshend. Devins signature Framus is een zeer geavanceerde gitaar, maar hij wilde ook wel een eenvoudig rockmodel en dat is de Plank geworden. Hij heeft een enkele cutaway en is er met een Telecasterachtige configuratie (T) en in een versie met twee humbuckers (H).

Danelectro
Danelectro brengt een eerbetoon aan Stevie Ray Vaughan met zijn ’84 model, dat is gebaseerd op de Strat, maar uitgerust met drie Danelectro lipstickelementen. Verder is de gitaar voorzien van een Wilkinson tremolo en masterregelaars voor toon- en volume. De  Mosrite-achtige ’64 gitaren krijgen er een broertje bij met de ’66. Deze versie heeft een vaste brug en een wat kleinere body.

Digitech
Digitech toonde enkele nieuwe pedalen. De CabDriVR is een speakersimulatiepedaal met twee uitgangen, zodat je de klank van twee verschillende kabinetten kunt doorsturen naar een mixer of daw. De Freqout geeft je feedback op elk gewenst volume. Het mooie is dat hij niet één toon genereert, maar echt een samengestelde klank die ook nog eens meegaat als je bijvoorbeeld snaren opdrukt. De Rubberneck is een flinke analoge delay met modulatie- en pitchshiftmogelijkheden en natuurlijk taptempo 

Keeley
Deze Amerikaanse effectenfabrikant bouwt met de Super Phat Mod verder op zijn Phat Mod-overdrive. De Super-editie bootst de oversturing van oude buizenversterkers digitaal na en reageert hierbij dynamisch op jouw gitaarspel. Met het Dyno My Roto-pedaal krijg je volgens Keeley de klassieke jaren tachtig rack-chorusklank. Daarnaast zit er een Rotary Cabinet-package op met een Proximity Control, waarbij je kan instellen hoever je van de virtuele roterende speaker afstaat. Er is ook een RotoFlange-modus ingebouwd om flanger-effecten aan je spel toe te voegen. Tenslotte is er de Loomer: een combinatie tussen een fuzz en een reverb. Als je van shoegaze en herrie houdt, is dit wellicht het perfecte pedaal voor jou!

Ibanez
1987 was een belangrijk jaar voor Ibanez, want toen zagen drie series het licht die nu nog steeds een belangrijke plaats innemen in de catalogus. We hebben het over de RG serie, Steve Vai’s JEM model en de Soundgear basserie. In de gitaarwereld wordt elk jubileum aangegrepen om met speciale modellen te komen en dat is dus ook het geval met deze drie series. Van de JEM komen dit jaar drie versies uit, met dezelfde kleuren als in de vrolijke jaren tachtig. De RG serie komt met drie modellen in de Premium serie, twee zes- en één zevensnarige. Ze hebben een top en toets van curly esdoorn en een hals uit elf delen. De toets is voorzien van roestvrijstalen frets en positiemarkeringen aan de zijkant die licht geven in het donker. Wil je een gitaar die nog meer opvalt, dan kun je kiezen voor een van de Premium RG’s met een top van knoestig populier. De bassist kan kiezen uit vier 30th Anniversary SR modellen, namelijk een vier- en vijfsnarige versie uit de Premium en uit de Standard serie. De Premiums hebben een bubinga top en Nordstrand elementen, terwijl en de Standards zijn voorzien van Bartolini pickups en een mahonie top. Al deze modellen hebben een half holle body.

Dan was er ook nog een veertigjarig jubileum, namelijk van de samenwerking tussen George Benson en Ibanez. Daarom toonde de legendarische gitarist zelf de GB40th in een betaalbare en Prestige versie. Dit model is gemaakt naar het prototype van de GB12 en heeft een wat dikkere body dan de GB10.

Voor de moderne jazzgitarist is er de Contemporary Archtop in jet blue burst, sunrise red en black flat. Ze zijn voorzien van zwevende Magic Touch minihumbuckers.

Op akoestisch gebied zagen we de AEW serie, bedoeld voor elektrische gitaristen die een akoestische podiumgitaar zoeken. Dus hebben ze een dunne body, diepe cutaway en een opvallend uiterlijk. En afgeleid van het akoestische vlaggenschip de AE900 zijn er nu de AE500, 305 en 245. Deze gitaren zijn niet in Japan gemaakt en daardoor een stuk betaalbaarder.

Fender en Music Man
Bij Fender ging veel aandacht uit naar de nieuwe Professional serie, die de American Standard vervangt. Fender wil hiermee een duidelijker onderscheid maken tussen Amerikaanse en Mexicaanse modellen, wat eerder met de Standard serie uit Mexico en de American Standard niet voor iedereen duidelijk was. Daarnaast benadrukken ze met de naam dat het geen standaard instrumenten zijn, maar gitaren en basgitaren gericht op de professionele muzikant. Over de nieuwe specificaties kun je alles lezen in onze test op pagina 30. Maar het is goed om hier te vermelden dat naast diverse Strats, Teles en J- en P-bassen, nu ook standaard een Jazzmaster en Jaguar in de serie zitten.

Ook op akoestisch vlak was er nieuws te melden, want de Paramount serie is uitgebreid met drie gitaren die volledig uit mahonie zijn gemaakt en voor de optredende akoestische gitarist zijn twee nieuwe versterker beschikbaar, de Acoustic 100 en 200. Beide zijn voorzien van bluetooth om muziek te streamen en hebben het stijlvolle uiterlijk van de Acoustic SFX en de Acoustic Pro.

De Fender Offset serie bestaat uit twee Duo-Sonics (een met twee enkelspoelers en een met een humbucker-singlecoilcombinatie), een Mustang met gewone singlecoils en een met P-90’s, en een Mustang bas. Hun no-nonsense indie-uiterlijk maakt ze aantrekkelijk, net als de prijs, die de 600 euro nog niet aantikt.

Natuurlijk zijn er ook bassen. De American Pro Precision is links- en rechtshandig in zwart, wit en sunburst verkrijgbaar, terwijl rechtshandigen ook kunnen kiezen voor een vijfsnaar en een prachtige 'anique olive'. Qua halzen is er keuze tussen palissander en esdoorn. De Jazz deelt veel van de specificaties, maar het heeft een moderne C-hals, V-Mod-Jazz-elementen en het is als viersnaar ook fretloos verkrijgbaar. Verder zien we ook hier vier- en vjfsnarige modellen en een variant voor linkshandigen. Naast wit, sunburst en zwart heeft de Jazz de kleur Sonic Grey als unieke kleur.

Music Man, het tweede merk van Leo Fender brengt nieuwe kleuren naar de NAMM en het is leuk dat Old Smoothie, een heruitgave van een van de MM-prototypes, nu ook in Mint Green en Butterscotch verkrijgbaar is. Bij G&L zullen we de Kiloton voor het eerst in het echt aanschouwen.

James Neligan
Erg leuk bij James Neligan was de Cask serie, die met drie modellen een eerbetoon brengt aan de sigarendoosgitaar. De akoestische, resonator en elektrische (P-90) versie hebben dus een vierkante body en een hals met vier snaren. Je kan ‘m stemmen zoals je wilt en net zo eenvoudig met de vingers als met een slide spelen.

Met de Bessie serie gaat het merk de concurrentie aan op het gebied van betaalbare elektro-akoestische podiumgitaren. Ze hebben een niet al te diepe body, cutaway en B-Band voorversterkersysteem en zijn verkrijgbaar in zwart, naturel en sunburst en in transparant rood en blauw.

Dan komt ook na lang wachten dit jaar de akoestische Scotia en Elijah op de markt. Bijzonder aan deze gitaren is dat ze onder licentie het Riversong systeem ingebouwd hebben. Dat houdt in dat je de hoek van de hals en daarmee de actie en intonatie eenvoudig kunt afstellen.

Martin
Martin had erg veel nieuws te tonen, vooral veel bijzondere gitaren zoals de twee miljoenste Martin, die is gemaakt in samenwerking met boetiekhorlogemaker Roland Murphy. Hiervan is er natuurlijk maar één exemplaar, maar om deze mijlpaal te vieren worden er ook vijftig stuks van een soortgelijke D-200 Deluxe uitgebracht. Als je deze gitaar koopt, krijg je een horloge erbij. Maar dat mag dan ook wel voor 149.999 dollar.

Aan de customshopwand hingen prachtige gitaren, zoals een aan de binnenkant van het achterblad ingelegde 00 14-fretter en een zeer goed kunstmatig verouderde dreadnought.

In de Authentic serie komt dit jaar de 000-30 uit, in detail nagemaakt naar voorbeeld van een specifieke gitaar uit 1919.

In de lagere prijsklasse zagen we de nieuwe 16 serie, gemaakt van inheemse Amerikaanse houtsoorten en voorzien van open stemmechanieken en een Fishman Matrix systeem met een undersaddle-pickup en een contactmicrofoon onder het bovenblad. Bijzonder is dat ze een ondiepe kast hebben, waardoor ze comfortabel spelen.

Ook noemen we nog het 25th Anniversary model van de Backpacker reisgitaar en de Style 3 en Style 1 Centennial Uke, die uitkomen ter ere van het feit dat Martin in 2017 honderd jaar ukeleles maakt.

Orange
Orange presenteerde de lichtgewicht Rocker 15 en 32 buizencombo’s. De 32 is een 30-watt stereo combo, ideaal voor je stereo effecten, terwijl de 15 geschikt is voor thuis (0,5 en 1 watt) en voor repetities/optredens (7 en 15 watt). Verder zagen we de Kongpressor, een vijfknops compressor met King Kong-graphics, en het Valve Pre akoestische buizenvoorversterkerpedaal. Ja, echt. Hij is vrij zwaar, maar wellicht maakt de klank dat helemaal goed (op de stand konden we ‘m niet uitproberen, maar het schijnt dat Martin Taylor en Stevie Wonder er al mee toeren). Hij heeft een buizen- en transistorkanaal, de laatste met jack- en XLR-ingang, die beide een driebands EQ hebben met parametrische middenregeling.

Vigier
Het Franse boetiekmerk Vigier kwam naar Anaheim met een serie nieuwe afwerkingen die over de hele range te bestellen zijn. Het gaat om grillige patronen van verschillende kleuren, met de hand aangebracht door Patrick Vigier, waardoor elke van deze gitaren een uniek uiterlijk krijgt. Daarnaast zagen we de nieuwe, sober uitgevoerde Bumblefoot signature en voor dezelfde gitarist een dubbelhalsgitaar met een gefrette en een fretloze toets.

 

Vox
Het merk Vox bestaat dit jaar zestig jaar en komt met drie kleine versterkers. De basis is de MV50, die maar een halve kilo weegt en gemakkelijk in het zijvak van je gigbag past. Toch weet deze klasse D versterker 50 watt vermogen op te hoesten, genoeg volume om elke zaal mee te vullen. Met een nieuwe Nutube buis in de voortrap produceert de amp een serieuze gitaartoon die kan wedijveren met je favoriete buizenversterkers. Er zijn drie uitvoeringen: de MV50 AC met een bel-achtig, crunchy AC30-geluid; de MV50 Clean met een op Amerikaanse versterker gebaseerde cleane sound met veel headroom; en de MV50 Rock met de agressievere toon van Britse high-gain versterkers. Alle drie de modellen kunnen gecombineerd worden met een 1x8 speakerkabinet.

Wellicht voor het jubileum is de AC serie, van de AC4 tot de AC30, uitgevoerd in wit bronco tolex. Is dat helemaal naar je smaak, wacht dan niet te lang want het gaat om een beperkte oplage.

 

 
Boss 
Boss viert dit jaar de veertigste verjaardag van zijn meest verkochte pedaal tot dusverre. De DS-1-4A in stijlvol zwart en goud is een jubileumuitgave die enkel in 2017 beschikbaar zal zijn. De DS-1 Distortion stond bekend om zijn heftige attack en subtiele sustain. Deze heruitgave is een natuurgetrouwe replica van het origineel, enkel is de behuizing nu niet oranje, maar dus zwart-goud.

D’Angelico
Prominent aanwezig bij D’Angelico waren de signature gitaren van Greatful Deads Bob Weir en jazzgitarist Kurt Rosenwinkel, die beide in de Premier en Deluxe serie uitkomen. Rosenwinkel heeft zijn SS model voorzien van een sparren top, terwijl Bob Weir hetzelfde model als basis heeft genomen voor een uitgebreid circuit met coilsplit-humbuckers. Dit model heeft een mastervolumeregelaar naast de twee volumeregelaars voor elk element.

Ook zijn alle gitaren nu onderverdeeld in drie duidelijke lijnen. De Premier serie heeft verchroomde hardware en is het meest betaalbaar, daarna komt de Excel serie met vergulde hardware en Kent Armstrong elementen en top of the bill is de Deluxe serie met een matte afwerking, ebben regelknoppen, Seymour Duncan elementen en lockingstemmechanieken. Veel modellen zijn in elke serie verkrijgbaar, maar niet alle. Zo vinden we de teardrop solidbodygitaar alleen in de Premier serie. De bijzondere bodyvorm is een origineel ontwerp van John D’Angelico, al heeft die het alleen gebruikt voor archtopgitaren.

Breedlove
Breedlove voegt met de Concerto een nieuwe bodyvorm aan zijn catalogus toe. Het is eigenlijk een grotere versie van de Concert body, maar met een kleiner klankgat voor meer detail in het klankbeeld. Erg interessant is de nieuwe sound profiling-techniek die ze toepassen op de Amerikaanse modellen. Door de frequenties te meten die je hoort bij het tappen van het hout, kan een computerprogramma aangeven wat de ideale dikte is van dat stuk hout voor een bepaalde bodyvorm. Hierdoor is de klank optimaal en komen verschillende gitaren van hetzelfde model dichter bij elkaar te liggen wat klankkwaliteit betreft.

Gibson
Gibsons S-Serie is een opvallende: het merk maakt zeer goedkope gitaren en zegt ze in Amerika te produceren. Ze gaan hiermee praktisch concurreren met Epiphone, de gitaren zitten namelijk in de prijsklasse tussen de € 350,- en de € 900,-. Gibson lijkt een heel nieuw publiek aan te willen boren, want deze gitaren kosten haast de helft van de gitaren die het voorheen op de markt bracht. De S-Serie bestaat uit de volgende modellen: Les Paul Custom Special/Custom, M2, SG Fusion en een Firebird Zero. Een test zal moeten uitwijzen of in dit geval goedkoop, duurkoop is.

Warwick 
Warwick bestaat 35 jaar. Het Duitse merk komt met twee speciale Limited 2017 versies van de Thumb Bass, bekend geworden door onder meer Jack Bruce. De duurste 35th Anniversary, uit de Custom Shop, heeft een doorlopende hals, mooie houtsoorten en EMG-elementen. Daaronder zit een versie uit de ook in Duitsland gemaakte Pro Series. Ook deze versie met geschroefde hals heeft EMG's en een mooie top. Wat we eigenlijk nog mooier vinden is de Warwick Rockbass Corvette Basic in transparant zwart. Het model heeft twee J-elementen van huismerk MEC, het is linkshandig en/of fretloos verkrijgbaar... ...en het is een achtsnaar! Vier dubbele snaren dus! De winkelprijs van deze bas komt onder de 1000 euro. De enige concurrent van deze 34”-bas is de shortscale Hagstrom HB-8.

 

DRUMS & PERCUSSION

Sabian
Sabian introduceert een aantal losse effectbekkens in verschillende series. Zo krijgt de B8X reeks er een venijnige Ballistic Crash bij, en is er in de XSR-serie een Fast Stax die een combinatie is van een China met daarop een 13” bekken met accelerator rand. Ook nieuw is de AAX Aero Splash en een miniversie van de AAX Holy China in 8”, 10” en 12”. 
Ook nieuw is de Artisan Elite serie: een reeks handgehamerde bekkens die de complexe en donkere sound van de Artisan serie nog iets verder in het extreme trekken. Mark Guiliana kwam even langs om de bijzonder jazzy Artisan Elite bekkens te laten horen. Genieten! In de Artisan serie is er daarnaast een nieuwe Light hihat, en de HHX Evolution serie kreeg er, op aanvraag van Dave Weckl, een nieuw ontworpen 21” ride en een 19” crash bij.

Tama
Tama voegt twee nieuwe snaredrums toe aan de SLP-serie. De eerste is de Classic Dry Aluminium. Die oogt en klinkt heel bekend: een 14”x5½” naadloze aluminium ketel zonder verdere afwerking, acht spanbouten per vel én geperste spanranden. Zet hem naast een Ludwig Acrolite en je hoort het verschil niet. Maar de Tama is dan stiekem toch een flink stuk goedkoper.

De 14”x6½” Fat Spruce is iets spannender. Hij heeft namelijk een ketel gemaakt van acht lagen sparrenhout. De Fat Spruce heeft daarnaast gegoten spanranden en een bloedmooie matgelakte finish. Beide SLP snaredrums worden geleverd met professionele Evans vellen. De test van deze snaredrums kun je lezen vanaf pagina 60.

Lars Ulrich krijgt een speciale uitvoering van zijn signature-snaredrum die eruitziet alsof hij gemaakt is van traanplaat. De nieuwe snaredrum is qua constructie identiek, maar nu helemaal afgewerkt in het zwart.

De echte blikvanger van de Tama-stand was een nieuwe finish in de Starclassic Performer-serie. Ocean Blue Ripple is een prachtige blauwe laklaag met witte strepen; het doet denken aan een ecolineschilderij.

Meinl percussie
Meinl introduceert net als ieder jaar een gigantische hoeveelheid percussie-instrumenten. Een van de opvallendste nieuwtjes is de Pickup Slaptop cajón. Het model lijkt op de vorig jaar geïntroduceerde Slaptop cajón, maar is een stuk kleiner. Het instrument is daarnaast voorzien van een passieve pick-up, waardoor je hem heel gemakkelijk kunt uitversterken. Plug een snoer in en je kunt direct naar een versterker of via de mengtafel naar de PA. De Slaptop heeft daarnaast een uitgebreide toonregeling, zodat je zelf de basklank, snaarklank en toon kunt bijregelen. Handig!

De designers van Meinl sloopten de onhandige kabel van haar cajónpedaal en vervingen het door een metalen strip, waardoor in feite een soort direct-drive pedaal ontstond. Het resultaat is het meest soepele en simpele cajónpedaal dat nu op de markt is.

De Add-on Conga is een bijzondere 11” quinto gemaakt van twee lagen Siamees eiken. De quinto is voorzien van twee houders voor percussiearmpjes waar je in eerste instantie het meegeleverde bekkenarmpje en een armpje voor percussie-items aan kunt monteren. Zo kun je van je conga een soort klein percussiestation maken. Heel bijzonder aan de conga: de onderkant is dicht, en het klankgat zit aan de zijkant. Richt je het gat op je publiek dan levert dat flink wat extra projectie op.

De Hybrid Timbales hebben een ketel die voor de ene helft bestaat uit Siamees eiken en voor de andere uit staal.

Bij de Marathon Designer Series conga’s is er een heel bijzondere White Marble High Gloss finish verkrijgbaar. Deze wit-zwarte laklaag lijkt met een druiptechniek op de ketel te zijn aangebracht, maar de lak is spiegelglad.

 

Meinl bekkens
Op bekkengebied komt Meinl met vier opvallende stacks, die in samenwerking met vier belangrijke endorsers werden ontwikkeld. Deze Artist Concept stacks bestaan elk uit twee bekkens die je op elkaar stapelt en zo bespeelt. Anika Niles, Matt Garstka, Luke Holland en Thomas Lang zetten er hun handtekening op. Ook nieuw is de Pure Alloy-serie die bestaat uit zeven in Duitsland geproduceerde bekkens van B12-bekkenbrons. De Pure Alloys zijn warm, bestuurbaar en ontzettend muzikaal. Je kunt kiezen uit een 16”, 18” en 20” crash, 20” en 22” ride, en 14” en 15” hihat. Bijzonder is dat Meinl al heeft aangegeven dat het in de Pure Alloy-serie niet per se zal gaan vasthouden aan een enkele legering. De muzikale toepassing van een bekken zal bepalen welke legering er voor nieuwe modellen wordt gebruikt. 

Jarenlang hebben drummers hun bekkens gedempt door er simpelweg een stukje tape op te plakken. Dat moest beter kunnen, vond Benny Greb, en samen met Meinl ontwikkelde hij de Meinl Cymbal Tuners; een setje ontzettend sterke magneetjes die je aan weerszijden van het blad van je bekken kunt plaatsen. De magneetjes zijn zo sterk dat ze tijdens het spelen niet van hun plek komen. Handig!

 

Remo
De NAMM show begint traditiegetrouw bij Remo, waar we voor de officiële opening van de beurs al een aantal nieuwtjes mogen zien. Remo komt met een aantal bijzondere vellen speciaal voor de liefhebbers van vintage drums. Als je wel eens een vel op zo’n oude trommel hebt proberen te vervangen weet je dat het een krappe bedoening kan zijn: de ketel is vaak wat groter waardoor het vel niet of nauwelijks op de trommel te krijgen is. Bij de Classic Fit vellen heeft Remo de velrand iets dunner en ruimer gemaakt waardoor de vellen beter passen. De Classic Fit vellen zijn verkrijgbaar in Clear Ambassador, Coated Ambassador en Fiberskyn. Ook een Ambassador Snare side is verkrijgbaar.

Ook nieuw bij Remo is de Felt Tone; een Powerstroke 3 vel met ingebouwde viltstrip, die op de klassieke manier tegen het vel rust. Dat scheelt een hoop geknoei met installeren, en daarnaast ligt het vel beter op de draagrand van je bassdrum. De Felt Tone is verkrijgbaar in een Hazy- en een Fiberskyn-variant.

 

Mapex
Bij Mapex vinden we drie nieuwe snaredrums in de Black Panther-lijn. Daarbij ligt de focus op houtkeuze, en Mapex benadrukt in de promotie het frequentiebereik van het gebruikte hout. Wil je een donkere klank? Dan moet je ook voor een houtsoort kiezen met een donkere klankkarakteristiek.

De Equinox is een 14”x5” snaredrum met een esdoorn ketel en klassiek ogende single-flange spanranden, die met mooie klauwtjes op hun plek worden gehouden. De klank is warm, responsief en scherp.

De Heartbreaker is een snaredrum met een warme, volgens Mapex zelfs rustieke klank. En daarvoor gebruik je dus een houtsoort met een wat donkerdere klank. In dit geval mahonie, met mahonie verstevigingsranden.

De Cherry Bomb vervangt de snaredrum die al onder deze naam in de catalogus stond. Het nieuw model is er zowel in 13” als in 14”, en heeft een ketel van kersenhout. Dat levert volgens Mapex een warme, gefocuste klank op met een stevige backbeat.

Ook nieuw is de Saturn V Tour Edition; een beklede versie van de Saturn V kit. Door de bekleding zijn de ketels minder schadegevoelig, en dat maakt ze uitermate geschikt voor gebruik on the road. Mapex koos voor een aantal chique bekledingen met een lekkere vintage feel.

 

Zildjian
Zildjian komt met twee nieuwe signature-drumstokken en een toevoeging aan de Gauge stokkenreeks. De 9 Gauge stok valt precies in het midden van de al bestaande 6, 8, 10 en 12 Gauge stokken. Voor wie het concept niet kent; de stokken zijn allemaal identiek, op de dikte na.

Thomas Pridgen zet zijn handtekening op een heel stevige, maar ook traditionele drumstok met een dikke nek en een tonvormige tip. Josh Dun tekent voor een eveneens redelijk traditioneel model stok met een opvallend dieprood kleurtje. De tip is, zoals bij Zildjian gebruikelijk, niet mee gelakt.

Zildjian herintroduceert de K Custom Special Dry bekkens als nieuwe subserie binnen de K Custom range. De Special Dry bekkens zijn er nu als rides crashes, crashes, hihats, china’s en splashes, en in vergelijk met de Special Dry’s van een paar jaar geleden zijn de nieuwe modellen aanzienlijk minder droog en veel muzikaler. In totaal zijn er maar liefst vijftien verschillende modellen. Meest opvallende van het setje is de indrukwekkende 23” ride.

 

Alesis
Het belooft een spannend jaar te worden op het gebied van elektronische drums, want er is heel wat nieuws op de markt. Zo maakte Alesis bekend dat de Strike drumkit – die vorig jaar was aangekondigd – nu ook eindelijk af is. De eerste sets moeten over een paar maanden de winkels bereiken. De Strike is Alesis’ meest professionele en duurste drumkit tot nu toe. De set is er in twee uitvoeringen; de gewone Strike, en de Strike Pro. De gewone strike is een vijfdelige set-up, aangevuld met twee bekkenpads en een hihat. De Pro heeft maar liefst zes drumpads, vier bekkenpads en een hihatpad. Beide sets hebben dempbare bekkens, een hihatpad die met een echt hihatpedaal werkt en mooi grote drums met gaasvellen. De Strike module heeft meer dan honderd drumkits en 1.600 sounds, en heeft daarnaast een opvallend simpel te bedienen samplefunctie. De sounds tijdens de demonstraties konden eerlijk gezegd nog niet heel erg overtuigen, maar het was moeilijk om te beoordelen of dat nu door het werkelijk tenenkrommende spel van de demonstrateur kwam, of dat het aan de module ligt.

 

Pearl
Dan doet Pearl het toch een stapje beter, want daar zit Will Kennedy achter de nieuwe Mimic Pro. Deze module werd afgelopen zomer al geïntroduceerd, maar tijdens de NAMM werd duidelijk dat de module ondanks eerdere berichten ook naar Europa komt. De Mimic werd in samenwerking met samplefabrikant Steven Slate ontwikkeld, en de sounds die de module voortbrengt zijn dan ook dik in orde. De specificaties van deze high-end module liegen er ook niet om: 120GB intern geheugen, individuele audio-outputs, 24-bits geluid; alles om de module professioneel in te zetten. De Mimic werd op de NAMM gedemonstreerd met Yamaha, Roland en Pearl pads, en dat werkte allemaal vlekkeloos samen.

Op het gebied van akoestische drums brengt Pearl dit jaar de focus duidelijk terug naar high-end drums. Het merk voegt in de Masterwork-serie vijf nieuwe ketelsamenstellingen toe, die de klanten een beetje moeten helpen bij het maken van een keuze. Deze Sonic Select Shell Recipies geven met namen als Studio, Heritage, Urban, Stadium en Modern Dry al snel een idee van de klank die je kunt verwachten. Ook nieuw is dat je bij Masterwork nu ook kunt kiezen voor gumwood in de ketelconstructie. Zo heeft de Studio-uitvoering van de Sonic Select Shell een ketel die is gemaakt van een esdoorn/gum-combinatie. Daarmee is de set een directe concurrent van de in de VS gemaakte Gretsch drumkits.

Pearl komt met een reeks simpele no-nonsense esdoorn snaredrums in een hele reeks maten. Qua finish ben je beperkt tot matzwart en naturel, maar qua maten kun je ondermeer kiezen uit 12”x7”, 13”x5”, 14”x6½ en zelfs 14”x8”. Alle snaredrums hebben een zeslaags, 4mm dikke esdoorn ketel. Het beste nieuws? De Modern Utility snaredrums zijn heel betaalbaar.

 

DW
DW viert dit jaar zijn 45ste verjaardag, en dat was voor John Good reden om maar eens compleet over the top te gaan met het bouwen van een jubileumdrumkit. Good had zijn zinnen gezet op een Stradivarius-drumkit, en dus ging hij op zoek naar het hout dat Stradivarius voor zijn violen gebruikte. Dat bleek een fijnspar, afkomstig uit de bossen van de Fiemme vallei in Noord Italië, en een Europese Sycamore. Daarvan bouwde DW een ongelooflijk bijzonder drumstel, dat is afgewerkt in een Natural To Candy Black Burst laklaag. In totaal worden er 145 sets gemaakt, en daarnaast zijn er ook nog 145 losse snaredrums leverbaar.

In de DW Collectors-serie zijn twee nieuwe ketelsoorten verkrijgbaar. Pure Purpleheart is er een van. Purperhart is van origine bruin, maar na het verwerken kleurt het tot mooi paarsrood. Bij de Pure Purpleheart drums is de gehele ketel van purperhart, en dus niet alleen de buitenste laag. De tweede nieuwe ketelsoort is 1,5mm dik roestvrij staal. De ketels van deze set zijn gerold uit rvs waarna de naad is dichtgelast en aan de buitenkant van de ketel onzichtbaar is weg gepolijst. De ketels zijn voorzien van een omgefelste draagrand die onder een hoek van 45 graden staat. De rvs trommels zijn pittig aan het gewicht, maar niet zo zwaar dat vervoeren écht lastig wordt.

Ook aan accessoires is er bij DW geen gebrek. Zo komt het merk in de 5000-serie met een echt low-boy pedaal. Deze prehistorische voorloper van het hihatpedaal heeft twee kleine bekkentjes op zo’n 30 centimeter van de grond. DW mikt ermee op percussionisten, en de bekkentjes zijn dan ook voorzien van een LP-merk.

DW is altijd goed voor een aantal bijzondere drums en finishes. Samen met Terry Bozzio maakte het merk een tribute-snaredrum aan Frank Zappa's legendarische 'The Black Page'. Deze snaredrum is de vijfde uit de Icon-serie, en net als bij de vorige vier modellen gaat een deel van de opbrengst naar een goed doel. De snaredrum meet 14"x61/2" en is opgebouwd uit 11 lagen esdoorn. Op de ketel zelf zijn met een laser de noten uit 'The Black Page' gegraveerd. Ook is het iconische snor-logo van Zappa in de ketel ingelegd. De inlay is gedaan met zwart gelakt perenhout. Iedere snaredrum is door Bozzio zelf gesigneerd, en de trommel komt vergezeld van een limited edition vinyl EP met daarop een opname van The Black Page #1.

PDP
PDP levert de Concept Classic Wood Hoop drumkit nu ook in bebopmaten, met een 18” bassdrum, 12” tom, 14” floortom en 14”x6½” snaredrum. Alle voorzien van houten spanranden. Samen met Daru Jones (Jack White) maakte PDP een draagbaar setje met een supercompacte bassdrum en ultraondiepe toms: de New Yorker. De vierdelige set is afgewerkt in een opvallende Gold To Black sparkle finish.

 

LP
LP komt met een wel heel stoer ogende set conga’s en bongo’s. De 30” hoge conga’s hebben een buitenlaag van Sculpted Ash, een grove, ruwe laag essen waarbij je heel duidelijk de houtnerf voelt. De conga’s zijn voorzien van de Comfort Curve II spanranden, hebben extra stevige bevestigingsplaten voor de spanbouten, en zijn voorzien van de ProCare shellprotectors, die de ketel moeten beschermen tegen vallen en stoten.

De bijbehorende bongo’s meten 5¼” en 6⅝” en zijn net als de conga’s voorzien van Comfort Curve II spanranden. De twee trommeltjes zijn met een blokje essenhout aan elkaar verbonden.

Op cajóngebied heeft LP heel veel nieuws, maar het meest opvallende nieuwtje is een Whiskey Barrel cajón: een cajón met duigenconstructie die lijkt op een doorgezaagd whiskyvaatje waar vervolgens een slagplaat op is gezet. Het ding is ondanks de stevige constructie verrassend licht. De cajón heeft een prima respons en een lekker buikige klank die de bassen prima tot zijn recht laat komen.

Stagg
Stagg heeft de afgelopen jaren hun bekkens een flinke upgrade gegeven, en daar doet het merk nu nog een stapje bovenop. De Genghis-serie bestaat uit een reeks handgehamerde B20-bekkens met opvallend diepe hamerafdrukken. De klank is heel warm en muzikaal. Rides hebben een mooie heldere ping, crashes zijn lekker glad, en de hihats hebben een prima bite. We zijn benieuwd hoe ze buiten de lawaaiïge beursvloer klinken.

Naast de Genghis heeft Stagg ook nog een heel leuk accesoire. De Cymbal Gel Control matjes zijn een soort gelmatjes in de vorm van een forse taartpunt. Ze plakken slechts aan één kant, dus na vervoer van je bekkens hoef je ze niet van de binnenkant van je bekkentas te trekken. De taartpunten zijn opgedeeld in segmenten, en je kunt ze dan ook makkelijk in stukjes knippen. Een stukje Gel Control doet al heel wat, maar met een hele taartpunt maak je van ieder gewoon bekken een oefenbekken. Stagg ontwikkelde de matjes voor gebruik op bekkens, maar ze doen het ook prima op drums. In ieder setje Cymbal Gel Control zitten drie van de forse taartpunten. Het spul is herbruikbaar, en afwasbaar, dus met een enkel setje kun je een hele tijd vooruit.

Paiste 
Paiste komt deze NAMM-show met een gigantische hoeveelheid nieuws. In het middenklasse segment is er de nieuwe 900 serie die je vooral niet moet verwarren met de 900 serie die Paiste in de jaren '80 maakte. De nieuwe 900 serie is een bekkenreeks van B8 bekkenbrons die volgens het persbericht wordt gemaakt met hybride technieken, maar wel met de hand is gehamerd en geschoren. In de 900 serie zijn crashes verkrijgbaar van 16" tot en met 20" en rides in 20" en 22". Zowel rides als crashes zijn er in een normale en een Heavy uitvoering. Bij de hihats is er keuze uit een 14" Sound Edge en 14" en 15" Heavy's. Splashes zijn er in 10" en 12" en china's in 14", 16" en 18".

De hele 900 serie is ook verkrijgbaar in Coloursound-uitvoering. Paiste is al sinds de jaren '80 het enige bekkenmerk dat er in slaagt om een duurzame kleurencoating op hun bekkens aan te brengen. In de jaren '80 waren deze Coloursounds heel populair, en de laatste tijd zag je de verschillende kleuren alweer regelmatig terugkeren op bepaalde signature modellen. Bij de 900 serie kun je nu voor het eerst weer een hele bekkenserie in verschillende kleuren krijgen. Je kunt kiezen uit stemmig zwart, paars, blauw en rood.


Sennheiser
Op de stand van Sennheiser troffen we iets bijzonders. De Soundhoops, een spanrand met geïntegreerde microfoonmount. Dat scheelt volgens de fabrikant een hoop gedoe met microfoonplaatsing, en het bespaart je de nodige kosten voor microfoonstandaards. Sennheiser brengt hem onder de aandacht met de eigen e908B microfoon, maar volgens het merk werkt de rand ook met bepaalde microfoons van andere merken waaronder de Shure Beta 98 a/c. De Soundhoops zijn vooralsnog leverbaar in 10”, 12” 14” en 16”, maar aan andere maten wordt gewerkt. Daaronder zal ook een spanrand zitten voor de resonanszijde van je snaredrum.

 

 

KEYBOARD INSTRUMENTS

Roland
De RD-2000 is het nieuwe topmodel in de collectie digitale piano’s van Roland. Deze bevat twee piano engines. Eentje voor akoestische piano’s met volledige polyfonie, die gebruik maakt van de laatste V-Piano-techniek; en een 128-stemmig polyfone e-piano library met alle beroemde elektrische piano’s uit de sixties en Roland’s eigen RD-1000 en MKS-20. Beide engines kunnen gelijktijdig gebruikt worden. Het PHA-50 hammer-action klavier heeft toetsen die uit hout en kunststof zijn vervaardigd voor een optimale feel en een lange duurzaamheid. De RD2000 is meteen een perfect masterkeyboard met scene memories, knoppen en sliders met led’s, acht zones en meer. Daarnaast is een usb-audio/midi-interface ingebouwd om virtuele instrumenten op een computer te kunnen bespelen en de output daarvan de RD-2000 binnen te halen.

Studiologic 
Bij Studiologic zagen en bespeelden we de Numa Compact 2. Dit compacte en lichte (7 kg) masterkeyboard met aftertouch heeft 88 toetsen (Fatar) en twee luidsprekers aan de achterzijde. Dat maakt hem handig voor kleinschalige repetities en dankzij de stereo audio-uitgangen kun je hem ook goed live gebruiken. Voor pitchbend en modulatie zijn er twee kleine metalen joysticks. De ingebouwde klankgenerator biedt 88 sounds. Door de de MIDI-in- en -uitgangen is hij ook goed in de studio te gebruiken.

Dave Smith Instruments
Dave Smith Instruments heeft al heel wat NAMM shows meegemaakt; ook dit keer kwam Smith met een spectaculair nieuw product. Zijn nieuwste synth heet de REV2, en het is een sterk verbeterde uitvoering van de Prophet ‘08 uit 2007. De analoge REV2 heeft zestien stemmen met layer en split, een 2/4 pole low pass-filter met resonantie (Curtis chip) en Audio Mod op het filter voor extra levendigheid. Nieuw is de mogelijkheid om van de vier oscillatorgolfvormen de pulse width te moduleren met een lfo of andere modulatiebron. De mod-matrix is uitgebreid naar acht slots en bevat lekker veel sources en destinations. Interessant is de polyfone (!) stepsequencer met 64 stappen met zes noten per stap en de optie om noten te binden en rusten in te voeren. De sequencer kan ook als 4 x16 steps modulatiebron worden gebruikt. De effectenafdeling bevat zes effecten, waarbij je in split of layer een verschillend effect aan de twee layers kunt toewijzen. Met ‘one knob per function’ is de REV2 een droom om te programmeren, maar er zijn ook 512 presets. Het keyboard omvat vijf octaven, is half-gewogen en voorzien van velocity en aftertouch.

Oberheim
Tom Oberheim is een van de oervaders van de analoge synthesizer. Op zijn 35ste NAMM show presenteerde hij een nieuwe versie van zijn SEM analoge module. De monofone Oberheim SEM uit 1975 is echt supervintage, maar nu is er de SEM-X; een eurorack-versie van deze prachtige klassieker, voorzien van een patchpanel met 35 patchpunten, dat je links of rechts kunt plaatsen. Volgens Tom Oberheim, die ons het apparaat demonstreerde, is de eurorack-versie 100% identiek aan de originele SEM.

 

Korg 
Korg brengt vier bestaande synthesizers in een nieuwe uitvoering. Het gaat om beperkte oplages die technische identiek zijn aan de originelen maar er anders uitzien. 

De oorspronkelijke MS-20 werd in 1978 geïntroduceerd en veroverde onmiddellijk de harten van muzikanten en sounddesigners met zijn flexibele, semi-modulaire opbouw en uiterst betaalbare prijs. 35 jaar later gebeurde hetzelfde maar dan met de MS-20 mini. In 2017 komt er een supercleane White Monotone uitvoering als limited edition.

De Korg Kronos in de 88-toetsenuitvoering is in een beperkte oplage beschikbaar in een  smaakvolle, goudkleurige versie. Het gouden bedieningspaneel reflecteert omfloerst het licht en de sunburst zijpanelen accentueren de houtnerf en stralen warmte uit.

Van de Korg Krome komt er een Platina-uitvoering, waarmee je je op het podium en in de studio kunt profileren. De platina kleur is in beperkte oplage beschikbaar voor alle drie de Krome modellen, 61/73/88 toetsen.